Få diætbehandling mod irritabel tyktarm

Diætisten om irritabel tyktarm

Irritabel tyktarm – føler du dig overset?

– Så er du langt fra den eneste. Selvom tarmproblemer oftest er tabu, er det langt hyppigere end du måske lige tror. Faktisk lider 15-30% procent af befolkningen af irritabel tyktarm, og dertil kan man kigge på de mange mennesker, der har lignende symptomer, men som ikke har fået en diagnose. Hyppige symptomer er oppustethed, ukontrollerbare prutter, forstoppelse eller diarre, mavesmerter, anale smerter ved afføring og evt. frisk blod i afføringen.

 

Irritabel tyktarm kan være en voldsom hæmsko i din dagligdag

Som diætist har jeg modtaget klienter, der selv efter flere års undersøgelser ikke har fået den nødvendige hjælp. Disse personer har lidt af så voldsomme gener, at det påvirkede deres liv markant. Flere var ikke i stand til at fastholde deres job på arbejdsmarkedet. Toiletbesøg kan blive smertefulde og næsten uudholdelige. Man kan have en tendens til at melde afbud til sociale sammenhænge af frygt for at blive oppustet og ude af stand til at styre trangen til toiletbesøg og prutter efter måltider. Dertil kommer at ens overskud ofte er begrænset – ligesom lysten til at omgås andre mennesker kan være det, når man ikke har det godt.

Har dette stået på i lang tid, er det ikke underligt at du føler dig magtesløs og alene. Hvem har du eksempelvis diskuteret dine toiletvaner med for nyligt? Det skal dog siges, at såfremt alvorlige sygdomme allerede er udelukket af en læge, er irritabel tyktarm i sig selv ikke farligt, selvom det kan være voldsomt hæmmende. Den rigtige behandling er – som med alt andet – afgørende for hurtig lindring.

 

En kostomlægning hos en klinisk diætist kan afhjælpe symptomerne

Som klinisk diætist er det min erfaring, at langt de fleste tilfælde af irritabel tyktarm kan afhjælpes ved nogle få, men konsekvente ændringer i din kost – enten i en kortere eller længere periode. Det er nødvendigt at kigge på dine kostvaner, for at vurdere hvor indsatsen skal lægges. Kostændringerne behøver ikke nødvendigvis at være en stor indgriben i din hverdag, men det er vigtigt at de tilrettelægges af en professionel, så de støtter op om din helbredssituation.

Hvis du lider af irritabel tyktarm, uanset om du er forstoppet eller har diarre, er det helt naturligt hvis du føler dig isoleret og frustreret. Men det er unødvendigt, da det er en lidelse der ofte kan afhjælpes. Læs om vores diætbehandlinger her.

 

Har du spørgsmål, er du altid velkommen til at kontakte os.

 

Klaus Frobenius
Aut. Klinisk diætist

 

 

Irritabel tyktarm kan give smertefulde og ubehagelige gener, især omkring toiletbesøg og efter måltider.