Få hjælp til åreforkalkning

Diætisten om åreforkalkning

Vidste du at åreforkalkning er noget der rammer os alle?

Åreforkalkning opstår som følge af skade på vores blodkar og aflejring af kolesterol og fedt på indersiden af blodkarrene. Allerede i vores livskraftige teenageår begynder de første fedtstriber at aflejres i karrene. Denne fedtaflejring tiltager med tiden, og derfor er åreforkalkning typisk noget, der dukker op med stigende alder. Det bliver dog mere og mere almindeligt at få symptomer tidligere – ikke unormalt i 40 års alderen.

 

Hvad er konsekvenserne?

Det undrer dig måske at tilstanden kaldes åreforkalkning, når der er tale om aflejring af fedt og kolesterol i årene. Dette skyldes at fedtet tiltrækker betændelsesceller, der igangsætter en process med dannelse af et såkaldt “plaque”, som med tiden forkalker og gør blodkarrene hårde og stive. Det betyder at blodkarrene mister deres elasticitet og hjertet skal pumpe kraftigere for at levere blod til hele kroppen, hvilket kan give forhøjet blodtryk. Blodkarrene kan også stoppe til pga. forsnævring, og dette øger risikoen for blodpropper.

 

I den vestlige verden er åreforkalkning den hyppigste dødsårsag, og man skønner at ca. 250.000 danskere har symptomer på åreforkalkning.

 

Hvad er symptomerne?

Åreforkalkning er som sagt noget, der rammer os alle, men ikke alle lider af symptomer på åreforkalkning. Symptomerne opstår først, når aflejringen af fedt i årene begynder at få konsekvenser for blodets gennemstrømning eller hjertets pumpeevne. Hyppige symptomer er forhøjet blodtryk og senere evt. blodpropper. Blodpropper ses oftest i benene, hjertet og hjernen og kan vise sig som pludselige smerter i disse regioner.

 

Hvorfor får man åreforkalkning?

Som sagt er åreforkalkning en naturlig del af vores aldringsproces, men der er visse faktorer der kan fremskynde processen og således øge risikoen for at du får symptomer. Man ved, at mænd er mere disponerede for komplikationer end kvinder er det, da kvinders kønshormoner til en vis grad beskytter blodkarrene for skader. Desuden har personer, der lider af sukkersyge eller er arveligt disponerede for visse hjerte-kar sygdomme, også en øget risiko. Stress og forhøjet blodtryk øger belastningen på blodkarrene og dermed også risikoen for udvikling af symptomer. Af livsstilsrelaterede faktorer kan rygning, et højt forbrug af alkohol, manglende motion og usunde kostvaner alle fremskynde udviklingen af åreforkalkning.

 

Hvad kan du selv gøre?

Får du pludselige smerter omkring hjertet, i hovedet eller i benene, bør du øjeblikkeligt søge læge. Din læge iværksætter en plan, der afhænger af dine symptomer. Der findes endnu ingen medicin, der kan fjerne fedtaflejringen i årene, og derfor retter behandlingen sig mod at bremse udviklingen og dine symptomer. Det er vigtigt at holde kolesterolniveauet i blodet på lave normale niveauer, og derfor vil lægen ofte tilråde regelmæssige kontroller af kolesterol samt en livsstilsomlægning med fokus på kost og motion. Især kost og motion er en vigtig del af behandlingen, og du vil måske have gavn af professionel vejledning hos en uddannet klinisk diætist. Ved overvægt er vægttab nødvendigt. Desuden er det hensigtsmæssigt at undgå rygning og begrænse alkohol.

 

Åreforkalkning er altså en uundgåelig konsekvens af alderdom. Man kan ikke kurere åreforkalkning, men man kan bremse udviklingen af fedtaflejring i karrene. Derfor betaler det sig i høj grad at forebygge fremfor at behandle.

 

Læs mere om hvordan vi kan hjælpe dig med kolesterolsænkende diætbehandling her.

Du er altid velkommen til at kontakte os, hvis du har spørgsmål.

Klaus Frobenius
Aut. Klinisk Diætist

Forhøjet kolesterol disponerer for åreforkalkning

Få kolesterolsænkende diætbehandling hos autoriseret klinisk diætist