Få kolesterolsænkende kostvejledning

Diætisten om forhøjet kolesterol

Det er ikke kun din egen skyld, hvis du har et for højt kolesteroltal

 

Forhøjet kolesterol bliver i dag anset som en folkesygdom, som man selv er hovedansvarlig for at pådrage sig. Det er forkert på to måder:

For det første er forhøjet kolesterol ikke en sygdom, men en tilstand hvor koncentrationen af fedtstoffer i blodet er forhøjet. Denne tilstand øger risikoen for at udvikle visse sygdomme, herunder åreforkalkning og andre hjertekarsygdomme.
For det andet, er det ikke nødvendigvis en selvforskyldt tilstand. Forhøjet kolesterol (eller dyslipidæmi) opstår som oftest af flere årsager, hvor både arvelighed, kost og motion spiller en rolle. Personer, der lider af sukkersyge, for lavt stofskifte, lever – og nyresygdomme eller som tager visse typer af medicin, er også i risikogruppen for at udvikle forhøjet kolesterol.

 

Kost – og motion er alligevel vigtigt!

Selvom der kan være mange årsager til forhøjet kolesterol, er en livsstilsomlægning dog helt essentiel for at undgå udvikling af livstruende hjertekarsygdomme. En varig og grundig omlægning af dine kostvaner kræver professionel vejledning af hensyn til dit helbred. Din læge vil eventuelt i kombination med kolesterolsænkende medicin anbefale dig et besøg hos en uddannet diætist med henblik på at igangsætte en kostomlægning. Ved overvægt er vægttab et nødvendigt mål. I alle tilfælde er daglig motion med til at reducere mængden af fedt i blodet og derfor også en vigtig del af behandlingen.

 

Hvordan finder du ud af om du har et for højt kolesteroltal?

Det er nemt at se på en blodprøve om du har forhøjet kolesterol. Der findes forskellige typer af kolesterol, men lægen vil i første omgang kigge på koncentrationen af total-kolesterol, som bør ligge under 5 mmol/L. Er denne værdi forhøjet, vil lægen på baggrund af andre faktorer, såsom dit blodtryk, kost – og motionsvaner, samt eventuel arvelighed eller tilstedeværelse af relaterede sygdomme fastslå en videre plan for dig. Dette kan inkludere en risikovurdering af din tilstand, hvor du får besked om din risiko for at udvikle livstruende hjertekarsygdomme.

 

Ingen grund til panik!

Lad mig igen slå fast at kost og motion er vigtige faktorer for behandlingen af forhøjet kolesterol, og at forhøjet kolesterol alene ikke er en sygdom. Har du derfor fået konstateret forhøjet kolesterol, men du er stadig på den sikre side af hjertekarsygdomme, vil min klare anbefaling være at du hurtigst muligt for hjælp til at omlægge dine kost – og motionsvaner. Læs eventuelt om hvordan vi kan hjælpe dig med at sænke dit kolesteroltal her.

 

Der er altså ingen grund til at bebrejde dig selv, hvis du har et for højt kolesteroltal, men der er al mulig grund til at komme i gang med en livsstilsomlægning.

 

Klaus Frobenius
Aut. Klinisk Diætist

Et for højt kolesteroltal disponerer for åreforkalkning

Få kolesterolsænkende kostvejledning hos en autoriseret Klinisk Diætist