Er du gravid og forstoppet?

Diætisten om graviditet og forstoppelse

Graviditet og forstoppelse

Er du gravid og lider du af forstoppelse? – Så har du det ligesom rigtig mange andre gravide kvinder

Har man prøvet at være forstoppet – især over længere tid – så ved man hvor smertefuldt det kan være og hvor lettet man er, når maven fungerer igen

 

Hvad er forstoppelse?

Forstoppelse er hård afføring, der ophober sig i tarmkanalen og bliver problematisk og smertefuld at komme af med. Det betyder, at der ofte kan gå flere dage mellem toiletbesøg, og når du føler afføringstrang kan der enten komme meget lidt ud eller slet intet.  Den hårde afføring kan forårsage rifter i endetarmen, og du kan af den grund opleve frisk blod i toilettet eller på papiret. Du kan også opleve blod i afføringen som følge af bristede hæmorider, der opstår på grund af det øgede pres på endetarmen. På grund af den ophobende afføring, kan du føle dig oppustet og have tendens til prutter. Mange oplever også mavesmerter – især efter måltider.

 

Graden er forstoppelsen kan variere. Uanset om du er lidt eller meget påvirket, er det helt reelt at være fortvivlet over dine smerter. 

 

Gravide er særligt udsat for forstoppelse

Er du gravid, så ved du måske også at du er særligt udsat for forstoppelse. Måske mærker du allerede noget til det? Forstoppelse kan opstå af mange årsager, men hos gravide skyldes det oftest ændrede madvaner og nedsat fysisk aktivitet, da overskuddet som regel falder. Senere i graviditeten begynder den voksende livmoder at trykke på de omkringliggende tarme, hvilket kan nedsætte tarmenes bevægelighed. Desuden anbefales det gravide at indtage et jerntilskud, som også kan give lidt ekstra hård mave og bidrage til forstoppelsen.

Alt i alt kæmper den gravide med flere faktorer, der tilsammen øger risikoen for forstoppelse.

 

Hvad kan du selv gøre?

Forebyggelse er godt! Det hjælper at dyrke regelmæssig motion, drikke rigeligt med vand og spise sundt og groft. Er du dog allerede plaget af forstoppelse, kan det være du skal have lidt hjælp til at få maven i gang igen. Snak med din læge, jordemoder eller diætist om problemet.

Selvom graviditet og forstoppelse ofte hænger sammen, er der dog ingen grund til at lide i stilhed. Jo før du får hjælp, desto før kan du nyde din graviditet i stedet for at lide i den.

Vi tilbyder et særligt forløb til gravide med forstoppelsesproblemer. Læs mere her.

Du er altid velkommen til at kontakte os med spørgsmål.

Graviditet og forstoppelse

Få professionel hjælp til dine graviditetsgener hos uddannet klinisk diætist.