Hvorfor taber jeg mig ikke?1200 kalorier

Diætisten om et sundt og varigt vægttab


Vidste du, at alle slankekure bygger på det samme princip? – at indtage mindre energi end det du forbrænder

Et varigt vægttab er hårdt arbejde. Hvordan kommer man lige i gang?

Der findes mange slankekure. Fælles for dem er at de lover et nemt vægttab med umiddelbar effekt – og det er jo fristende, da et vægttab ellers kan være hårdt arbejde. Dog skal man være opmærksom på at mange slankekure sjældent bliver dokumenteret videnskabeligt inden de markedsføres i bøger og medier, og derfor er der ofte meget lidt bevis for positive langtidseffekter af kuren – ligesom eventuelle helbredskonsekvenser heller ikke er undersøgt.

 

Derfor bør du sætte dig grundigt ind i en slankekur inden du begynder på den, men jeg vil selvfølgelig i højere grad opfordre dig til at igangsætte et sundt og varigt vægttab, hvis du har brug for at tabe dig – mere om det længere nede.

 

Et varigt vægttab er svært

Et vægttab skal ikke baseres udelukkende på begrænsninger og en streng kost. Det handler om at tilrettelægge en langsigtet plan, så du kan bevare livskvaliteten i hele forløbet.

 

Vægttab er svært!

Studier har vist, at selv et grundigt kontrolleret vægttab, baseret på Sundhedsstyrelsen anbefalinger om et vægttab på 10% af kropsvægten over 6 måneder (hvilket jo kan føles som meget lang tid), har dårlige odds på sigt. Efter 1 år vil 40% af alle personer have taget de tabte kilo på igen, og efter 5 år er 85-90% af alle personer tilbage på deres oprindelige vægt.

 

Hvorfor skal vægttab være så svært?

Det er frustrerende, når man går i gang med et vægttab, at fremskridt kan være svære at få øje på. Der er forskellige fysiologiske forklaringer på dette. Vores fysik, hormonelle mekanisker og genetiske disposition kan nogle gange modvirke et vægttab. Vi er alle forskellige hvad angår vores fysiologi, og derfor er der også forskellige “besværlighedsgrader” ved et vægttab.

 

Det er dog interessant, at vores natur kan modarbejde et vægttab, men måske giver det ret god mening alligevel, når vi nu tænker over det?

Forsøg på aber, der efter flere år på “kur” har fået lov til at spise ad libitum (all you can eat), har vist at aberne hurtigt vender tilbage til udgangspunktet for deres vægt før kuren. Det har ført til teorier om, at der eksisterer en slags “set-point” for kropsvægten. Måske for at modvirke tidspunkter med sult? Det er jo smart – hvis man er et dyr.

 

Betyder det, at det ikke kan lade sig gøre at tabe sig?

Nej, men det betyder at hurtigtvirkende slankekure sjældent har effekt på den lange bane. Din krop vil modarbejde dig fra starten.
Det er dokumenteret at et vægttab, hvor der opsættes realistiske forventninger og et realistisk mål fra begyndelsen har langt større succes, specielt når det iværksættes i et planlagt forløb, hvor der indgår hyppige opfølgninger og indsatser for at bevare motivationen. Dertil kommer at du har nemmere ved at bevare motivationen for et vægttab, når det baserer sig på en kostomlægning, der er tilpasset dig. Hurtigtvirkende slankekure derimod er oftest en voldsom indgriben i hverdagen, og kan være svære at opretholde over længere tid.

 

Et varigt vægttab bør være en individuel proces. Så får du større succes!

Det handler om at finde en balance i vægttabet, hvor du kan bevare livskvaliteten på trods af nogle nødvendige begrænsninger, og det kan eventuelt kræve lidt hjælp, men så er du også allerede bedre på vej mod et sundere og mere succesfuldt vægttab.

Læs mere om hvordan vi kan hjælpe dig med et sundt og varigt vægttab her.

Du er altid velkommen til at kontakte os, hvis du har spørgsmål.

 

Klaus Frobenius
Aut. Klinisk Diætist

Et varigt vægttab bygger på en realistisk plan

Det er dokumenteret, at du vil få større succes med dit vægttab, hvis lægger en realistisk og langsigtet plan. Regelmæssige opfølgninger øger motivationen og successen.