Fødevareintolerancer og fødevareallergier – forvirret?

For tiden er der meget fokus på fødevareoverfølsomhed. Butikkerne bugner af specialprodukter, der henvender sig til overfølsomme kunder – mest kendte er laktosefrie mælkeprodukter og glutenfrie kornprodukter.

 

Er det blevet “in” at have en fødevareoverfølsomhed?

Jeg bliver ofte spurgt om det hele ikke bare er en modedille. Svaret er desværre ikke entydigt ja – eller nej. Overfølsomhed overfor bestemte fødevarer er absolut helt reelt og kan resultere i ubehagelige til direkte farlige konsekvenser for den berørte person. Når det så er sagt, er der ikke en klar sammenhæng mellem de stigende antal specialprodukter og antal diagnosticerede overfølsomme patienter. Der diagnosticeres eksempelvis ikke flere laktoseintolerante patienter i dag, på trods af de mange forskellige laktosefrie produkter, der kan fås i butikkerne nu i sammenligning med for blot få år siden. Måske hænger det sammen med en usikkerhed hos os forbrugere, der bunder i forvirring og en trang til “hellere at være på den sikre side”?

 

Hvad er en fødevareoverfølsomhed?

Lad os først afklare hvad forskellen er på en fødevareintolerance – og en allergi.

En fødevarerallergi skyldes en reaktion fra immunsystemet mod et bestemt protein i en fødevare. Bedst kendt er mælkeallergi hos spædbørn, der viser sig som opkast, diarre, høfeber-lignende symptomer og eksem, men andre fødevarer er også hyppigt forbundet med allergier (æg, nødder, fisk) og nogle kan endda give akutte og livstruende symptomer.

Baggrunden for fødevareintolerancer er desværre ikke lige så soleklar. Der er stadig meget vi ikke ved, men en intolerance kan opstå fordi vi eksempelvis ikke kan nedbryde og optage et næringsstof i tarmen – et kendt eksempel er laktoseintolerance (intolerance over for mælkesukker).

Generelt kan man sige at fødevareallergier involverer immunsystemet, og at symptomerne oftest indtræder hurtigt efter indtagelse af fødevaren. Intolerancer er sværere at diagnosticere, da de oftest har et langsomt og mindre dramatisk forløb. For begge typer af overfølsomheder gælder det dog, at diagnosen kun kan stilles af en læge. Oplever du gentagende gange symptomer når du spiser en bestemt fødevare, vil min klare anbefaling være en tur til lægen.

 

Du kan få kostvejledning hos en autoriseret klinisk diætist

Hvis lægens undersøgelser finder en fødevareoverfølsomhed hos dig, er der heldigvis meget du selv kan gøre. Lægen vil sandsynligvis også anbefale et besøg hos en diætist, hvor du kan få råd og vejledning til en sund kost, der tager hensyn til din overfølsomhed. Læs om vores behandlingsmuligheder her.
Hvis lægens undersøgelser omvendt ikke finder en overfølsomhed hos dig, er der bestemt ingen grund til at købe de meget dyre specialprodukter, der ernæringsmæssigt ikke har en bedre kvalitet end de oprindelige produkter.

Mvh
Klaus Frobenius
Aut. Klinisk diætist

 

 

Fødevareoverfølsomhed

Lider du af en fødevareoverfølsomhed? Du kan få professionel vejledning hos en uddannet klinisk diætist.