gluten i havremælk? Mave -og tarmproblemer: Få hjælp til din glutenintolerance

Gluten i havremælk?

Kan jeg tåle havremælk, når jeg er glutenallergiker?

Kære Klaus Frobenius

Jeg har et spørgsmål ift. om jeg som glutenallergiker må drikke havremælk/ havredrik. Jeg tåler ikke ret godt mælkeprodukter og på mit arbejde har de havredrik. På kartonen står der, at det indeholder gluten. Jeg tænker det må være fordi, at havren som 'mælken' udvindes af ikke er glutenfri. Men betyder 'så lidt' noget for os der ikke tåler gluten? Er der gluten i havremælk?

Virkelig fin service at man kan skrive til jer. Jeg har søgt meget på nettet for at finde svar på, hvor meget gluten havredrik indeholder, dog uden held.

På hånd mange tak, jeg glæder mig til at høre jeres svar.

Venlig hilsen

Glutenallergikeren

Kære glutenallergiker

Tak for din henvendelse og undskyld den sene svartid.

Også tak for dit spørgsmål, som jeg faktisk er rigtig glad for at du stiller, da det er et emne, der er relevant for mange af mine klienter. Jeg vil derfor benytte dit spørgsmål som et indlæg i vores forum for vidensdeling. -

Og tak for rosen 🙂 Det er rart med lidt feedback på vores brevkasse-service.

Så? Er der gluten i havremælk og havredrik?

- Men for at besvare dit spørgsmål omkring gluten i havredrik/ havremælk:

Der er som udgangspunkt ikke gluten i havremælk eller havredrik. Det skyldes, at havre i sig selv ikke indeholder gluten og den mælk, som derfor udvindes heraf er derfor også glutenfri. Men! - Der er alligevel et lille faldhul:

Fordi mange havreprodukter forurenes med gluten fra andre kornprodukter under forarbejdningen, kan havreprodukter godt indeholde gluten. Det skyldes at producenterne ofte bruger samme valse eller mølle til valsning og formaling til alle kornprodukter, og der kan derved ske en tilsmitning af gluten til havre. Dette gælder alle havreprodukter - både havremælk, havredrik og helt rå havregryn. Hvis du vil være sikker på, at undgå gluten i havreprodukter, skal du købe specialfremstillet havre, der er fremstillet under renere forhold. Disse produkter er dog ofte lidt dyrere.

Hvad så med de næsten glutenfrie fødevarer?

Næsten glutenfrie fødevarer indeholder også gluten, men producenterne må kalde deres fødevarer for glutenfrie, blot indholdet holder sig under en fastsat grænse.

Sundhedstyrelsen læner sig på dette punkt op af EUs regelsæt for glutenholdige fødevarer, der dikterer at “glutenfrie fødevarer” maksimalt må indeholder 20 mg gluten per kg. Da der netop kan ske en tilsmitning af gluten til havre, er producenterne af havreprodukter nødt til at skrive, at produktet kan indeholde gluten, men produktet anses stadigt for glutenfrit.

Da man netop taler om en forurening af fødevaren, kan denne ligeledes være svær at fastsætte præcist, og mange producenter nøjes også blot med en standard deklaration a la ‘produktet kan indeholder spor af gluten’. Dette er sandsynligvis også årsagen til, at du ikke har kunnet finde et svar på hvor meget gluten, der findes i havremælk/ havredrik. 

gluten i havremælk _mave -og tarmproblemer

Læs mere om cøliaki her.

Kan man som cøliakipatient drikke/ spise glutenholdige fødevarer, når man ikke får symptomer?

Hvis din glutenallergi er meget følsom, vil du sandsynligvis også reagere på havredrik, men selvom du ikke nødvendigvis udviser symptomer fra din cøliaki efter indtagelse af fødevarer med et lavt indhold af gluten, skal du være opmærksom på, at din tarm stadig udsættes for påvirkning.

Lider man af cøliaki, sker der en betændelse i tarmslimhinden med ødelæggelse af vævet efter indtagelse af gluten, og det er disse skader, der blandt andet giver symptomer. Dog får ikke alle patienter tydelige symptomer, og man kan få ‘en falsk tryghed’ i at man føler sig symptomfri ved visse glutenholdige fødevarer, men tarmslimhinden tager alligevel lidt skade. På sigt kan kronisk betændelse i tarmslimhinden føre til arvæv og permanent nædsættelse af tarmens funktion. Det er derfor vigtigt at undgå madvarer, der indeholder gluten - også selvom man tilsyneladende ikke får symptomer heraf.

En anden ting med havredrik, som man med en sensitiv tarm bør være opmærksom på, er at disse produkter er meget energirige, og energien kommer hovedsageligt fra kulhydrater. Kulhydrater af forskellige typer irriterer ofte en sensitiv tarm, og har man lidelser relateret til tarmsystemet bør man også undgå meget kulhydratrige fødevarer.

Derfor ville jeg som cøliakipatient nok undgå produkter som eksempelvis havremælk og havredrik - eller i hvert fald drikke dem meget varsomt.

Jeg håber dette besvarede dit spørgsmål.

De allerbedste hilsner

Klaus Frobenius

Aut. Klinisk diætist.

Spørg diætisten om sundhed

Send dine spørgsmål om kost og ernæring til klinisk diætist Klaus Frobenius

Måske er disse indlæg også relevante for dig?

Glutenfri kost: Hvornår virker det?
Glutenfri kost - Hvornår virker det?Hvornår kan jeg forvente en bedring af mine symptomer med glutenfri kost?For 3 uger siden[...]
Gluten i havremælk?
Gluten i havremælk?Kan jeg tåle havremælk, når jeg er glutenallergiker?Kære Klaus FrobeniusJeg har et spørgsmål ift. om jeg som glutenallergiker[...]
Diætisten om at komme i gang med en glutenfri diæt som nydiagnosticeret cøliakipatient
Alle cøliakipatienter kan nikke samstemmende til, at det er besværligt at leve glutenfrit. Som nydiagnosticeret cøliakipatient kan det enddog være[...]