glutenfri kost

Glutenfri kost - Hvornår virker det?

Hvornår kan jeg forvente en bedring af mine symptomer med glutenfri kost?

For 3 uger siden begyndte jeg på glutenfri kost. Hvis mine maveproblemer skyldes gluten i maden, hvornår kan jeg så forvente en bedring i disse problemer efter at være startet på glutenfri kost?

På forhånd tak for svaret.

Med venlig hilsen

Gxxxx

Hej Gxxxx

Tak for dit spørgsmål. Det korte svar på dit spørgsmål er, at det normalt tager 2-3 uger før man kan se en bedring efter introduktion af glutenfri kost. Bemærk dog, at en meget beskadiget tarmslimhinde kan tage op mod et år, før den er ordentligt helet op, så som altid er tingene jo lidt mere nuancerede. Derfor uddyber jeg lige lidt.

Ud fra din beskrivelse antager jeg at du ikke har fået konstateret cøliaki (intolerance overfor gluten) ved en blodprøve, men er gået i gang med en glutenfri kost på egen hånd - måske i et forsøg på at dæmpe nogle symptomer fra mave og tarm? Jeg baserer mit svar på denne antagelse, som jeg medgiver kan være ganske forkert, da jeg ikke har mange oplysninger om din situation. Du skal selvfølgelig være hjertelig velkommen til at skrive igen, hvis jeg har ramt helt ved siden af.

Lidt om gluten

Der har de seneste par år været meget fokus på gluten i medierne, hvilket har ført til en fejlagtig opfattelse af at gluten er usundt og bør undgås i madvarer. Denne opfattelse er dog ikke bare misvisende men også uhensigtsmæssig, da man kan komme til at implementere nogle skæve kostvaner, der i bedste fald blot er besværlige at leve efter og i værste fald kan føre til fejlernæring, hvis man ikke tænker sig om.

Ifølge Sundhedsstyrelsens 10 kostråd bør vi spise 75 gram fuldkorn om dagen, hvilket kan være svært at opnå, hvis vi helt undgår kornprodukter - man skal i hvert fald tænke sig godt om. Fuldkorn er vigtige for vores tarms sundhed og er også med til at forebygge overvægt og fedme. Bemærk også at gluten på ingen måde er usundt, og man bør altså ikke undgå gluten, hvis man ikke har fået diagnosticeret cøliaki.

Forekomsten af personer med diagnosticeret cøliaki herhjemme er ca. 0,5%. Med lidt hurtig hovedregning svarer det til omkring 300.000 personer. Cøliaki er bestemt en sygdom, der skal tages alvorligt, men det er også en kendsgerning at mange flere danskere undgår gluten i kosten uden en reel årsag, men måske fordi de har fået den opfattelse at fødevarer uden gluten er sundere. 

glutenfri kost fødevareintolerance, glutenintolerans, cøliaki

Læs hvordan du kommer igang med en glutenfri kost som ny med cøliaki

Cøliaki er en autoimmun sygdom

Jeg vil stærkt tilråde at man ikke kaster sig ud i at forsøge at dæmpe tarmgener uden at have været et smut forbi lægen først. Cøliaki er en ganske alvorlig sygdom, og har man uforklarlige symptomer fra mave og tarm, som eksempelvis diarre, oppustethed, vægttab, m.fl., gør man klogt i at konsultere sin læge. Både cøliaki og andre alvorlige tarmsygdomme, som eksempelvis tarmkræft, Chrons sygdom, andre fødevareintolerancer, samt mindre alvorlige sygdomme, som eksempelvis infektioner i mave-tarmkanalen, kan give varierende symptomer fra tarmen, der i øvrigt kan minde om hinanden. 

Cøliaki skyldes en autoimmun reaktion - at immunsystemet laver ballade, hvor det ikke bør, og man bør derfor holde lidt øje med sygdommen sammen med sin læge. Ved cøliaki ødelægges tarmslimhinden af autoreaktive immunceller (celler der reagerer på kroppen selv). Disse celler danner betændelser i tarmslimhinden efter indtagelse af glutenholdige fødevarer, hvorved vævet ødelægges. Selvom man ikke føler tydelige symptomer, ødelægges tarmen alligevel og der kan på sigt opstå andre problematikker, som eksempelvis nedsat optagelse af næringsstoffer, fejlernæring, knogleskørhed, mv. 

Cøliaki kan kun med sikkerhed diagnosticeres af lægen

Da du allerede har forsøgt dig med en glutenfri kost i 3 uger (og jeg antager at symptomerne ikke er bedre, da du skriver til mig 🙂 ) vil mit klare råd være, at du tager et smut forbi lægen. Selvom det godt kan tage længere tid før man oplever en reel bedring efter introduktion af glutenfri kost, er den eneste sikre måde at diagnosticere sygdommen på en blodprøve samt eventuelt en kikkertundersøgelse med udtagelse af en biopsi af tarmslimhinden. Har du cøliaki skal du også være opmærksom på, at en reel glutenfri kost ofte indebærer en omfattende livsstilsændring, da det ikke er så nemt endda at udelukke gluten. Det kan selvfølgelig også være en grund til vedblivende symptomer fra tarmen, hvis man har cøliaki, men kun udelukker de åbenlyse glutenholdige fødevarer, som eksempelvis brød og pasta.

Der findes selvfølgelig også flere mindre alvorlige årsager til problemer med mave og tarm - en simpel ubalance i tarmens flora kan give en midlertidig irritabel tarm, og her er kosten en vigtig faktor i at afhjælpe dette. Da jeg desværre ikke kender din situation dybere, er det dog svært at vejlede dig grundigt. Uanset vil første skridt være en grundig udredning hos lægen og dernæst en kostintervention, såfremt ingen alvorlige sygdomme kan påvises.

Spørg diætisten om sundhed

Skriv til klinisk diætist Klaus Frobenius og få svar på dine spørgsmål om kost 

Måske er disse indlæg også relevante for dig?

Diætisten om fødevareoverfølsomhed
Fødevareintolerancer og fødevareallergier - forvirret? For tiden er der meget fokus på fødevareoverfølsomhed. Butikkerne bugner af specialprodukter, der henvender sig[...]
Diætisten om cøliaki
Er du intolerant overfor gluten? - Eller kender du en, der er? Hvis du eller en i din husholdning lider[...]
Diætisten om at komme i gang med en glutenfri diæt som nydiagnosticeret cøliakipatient
Alle cøliakipatienter kan nikke samstemmende til, at det er besværligt at leve glutenfrit. Som nydiagnosticeret cøliakipatient kan det enddog være[...]