Hvorfor taber jeg mig ikke længere?

Mit vægttab er gået i stå
Hvad gør jeg forkert?

Hej Klaus Frobenius

Jeg har et spørgsmål som har plaget mig i et stykke tid og håber I kan kaste et lys over det. 

For et par år siden så besluttede jeg mig for at tabe mig. Jeg vejede 102 kg i december 2015 og efter fem måneder (april) var jeg nede på 82 kg. Altså et vægttab på 20 kg. De næste 7 måneder tabte jeg mig yderligere 10 kg, men 10 kg på 7 måneder er meget lidt. Det svarer til 0,7 kg på en måned.

I perioden fra 1. august 2016 til 1. november 2016 fik jeg kun tabt 1,5 kg. Mit kost bestod af to æg om morgen og salat uden kød om aftenen uden dressing og andre sjove ting. Der var ingen anden kost imellem de to måltider. Mit træning bestod primært af to timers gåtur. Styrketræning var der ikke mulighed for. Jeg og ingen andre har nogen sygdom i familien, ingen diabetes og generelt har ingen overvægtsproblemer udover det sædvanlige.

Hvorfor taber jeg mig ikke mere? Hvad kan det skyldes at jeg tabte mig så lidt?  Jeg var 26 år dengang.

Mvh

Hende den frustrerede

Kære frustrerede

Tak for dit spørgsmål. Jeg vil forsøge at besvare det på bedste beskub, men da jeg ikke kender din præcise situation, må du bære over med mig, hvis jeg ikke besvarer dit spørgsmål helt præcist.

Først vil jeg gerne rose dig for dit store vægttab. Du har i alt tabt dig over 30 kg på ca. et årstid fra december 2015. Det er rigtig flot. Årsagen til at du nu har sværere ved at tabe dig, hænger både sammen med dette, men sandsynligvis også et par andre ting, tror jeg. Jeg gennemgår dem en af gangen:

Et stort vægttab støder altid ind i en mur.

Sagen er, at når man har tabt sig så meget på relativt kort tid, vil kroppen stritte imod et fortsat vægttab - og et år er forholdsvist kort tid med så stort et vægttab. Dels skal kroppens forbrænding lige indstille sig på ny, og dels skal man sikre sig at kroppen fortsat har noget at tabe sig af - det sidste kommer jeg nærmere ind på nedenfor. 

Jeg plejer faktisk også at tilråde mine klienter et langsommere vægttab på omkring 0,5-2 kg om måneden, da kroppen her har en chance for at følge med. Min erfaring omkring vægttabet på denne måde er at det oftest er mere hensigtsmæssigt for kroppen og mere stabilt på sigt. I den henseende var dine 0,7 kg om måneden i slutningen af perioden nok et sundere (læs fornuftigere) vægttab. Dog skal det siges, at et højt BMI også ofte resulterer i et hurtigt indledende vægttab, som så senere flader ud - ganske som du beskriver det. Derfor er din oplevelse meget normal, og spørgsmålet er så hvordan du kommer videre herfra, hvis du altså har behov for at tabe dig mere. Dette kommer jeg også ind på nedenfor.

Hvorfor taber jeg mig ikke?1200 kalorier

Læs mere om vægttabssystemer og hvorfor vægttab er så svært.

Har kroppen nok at arbejde videre med?

Skal man tabe sig, særligt efter et allerede stort vægttab, skal man sikre sig at kroppen har noget at tabe sig af. Uden at kende nærmere til din situation end hvad du beskriver i denne mail, tilfører du nok din krop lige i underkanten af hvad den har behov for. En kost bestående af 2 æg og lidt salat over en hel dag, giver efter min hurtige hovedregning under 500 kcal om dagen, hvilket ikke er nok for din krop at arbejde med.

Din krop har brug for omkring 1800-2000 kcal om dagen alene for at holde dig oprejst og dine organer i gang - populært sagt dit basale metaboliske behov. Dit energibehov har jeg ganske vist sjusset mig frem til, da jeg mangler informationer omkring din højde og nuværende vægt. -Derfor får du et interval på 1800-2000. Den energi du bruger på at motionere skal du i øvrigt lægge til det basale energibehov. 

Men sagen er stadig klar; hvis du fortsat indtager så lidt mad om dagen, får du ikke dækket dit basale behov - og slet ikke dækket dit energibehov til fysisk aktivitet. Når kroppen får så lidt energi tilført, sker der ofte det at den holder stædigt fast på de ressourcer den har - og vægttabet går i stå. Med andre ord, din krop har ikke nok energi at tabe sig af. 

Hvor meget motion er nok?

Sundhedstyrelsen anbefaler at vi motionerer ca. 30 minutter om dagen, hvilket ikke behøver at være hard core træning. Lange gåture er bestemt lige så godt for din fysiske sundhed, som en tur i fitness centeret. Dog skal man huske at få pulsen op et par gange om ugen også, hvilket kan klares ved at tage dele af gåturen i et raskt tempo.

Går du 2 timer om dagen, motionerer du derfor ganske fint efter de gældende anbefalinger - er det 2 timer om ugen, kan du nok med fordel finde plads til lidt flere og måske kortere ture i din kalender.

de offiecielle kostråd: 30 minutter om dagen, motion, fysisk aktivitet, livsstilssygdomme, forhøjet kolesterol

Læs mere om de officielle anbefalinger omkring motion.

Måske har du nået din krops naturlige vægt?

Det sidste jeg lige vil ind på for at besvare dit spørgsmål, er hvorvidt du overhovedet har behov for at tabe dig yderligere. Dette kan jeg dog ikke vejlede dig klart i, da jeg ikke kender din højde og nuværende vægt - og din alder har jeg sjusset mig frem til omkring de 30. 

Dog kan jeg godt regne mig frem til at du har tabt dig fra 102 kg til omkring de 70 kg. Dette er for mange skandinaviske kvinder en normal vægt, og man kan jo overveje om din krops modstand over for et fortsat vægttab, delvist kan skyldes at du efterhånden har nået din normalvægt?

Er du i tvivl om dette, kan du nemt beregne dit BMI herFalder dit BMI inden for normalområdet (mellem 18,5-24,9), behøver du ikke tabe dig mere.

Jeg håber ovenstående besvarede dit spørgsmål. Fortsat held og lykke med det hele.

De allerbedste hilsner

Klaus Frobenius

Spørg diætisten om sundhed

Skriv til Klaus og få svar på spørgsmål om kost og ernæring.

Måske er disse indlæg også relevante for dig?

Diætisten om et sundt og varigt vægttab
Vidste du, at alle slankekure bygger på det samme princip? - at indtage mindre energi end det du forbrænder Et[...]
Diætisten om hjernens belønningssystem
Hjernens belønningssystem Får du også et kick når du løber en tur, spiser chokolade, sætter en ny personlig rekord eller[...]
Diætisten om en sund alderdom
Alder er et tal - Ældre er noget man føler sig Alderdom er den tid man har sparet op til[...]