maveproblemer_kan man kurere irritabel tyktarm med kosten

Irritabel tarm og kost: Kan man kurere irritabel tyktarm med kosten?

Hej Klinik for Helbred og Sundhed

Jeg vil vide, om man kan blive kureret for irritabel tyktarm. Eller skal man følge en særlig kostplan for at mindske symptomerne. Kan man kurere irritabel tyktarm med kosten?

Hvorledes finder man ud af om man lider af irritabel tyktarm. Er der en lægelige undersøgelse af irritabel tyktarm. Bør man indtage kosttilskud så som mælkesyrebakterier som en del af kostplan?

Med venlig hilsen

 Axx

Hej Axxx

Mange tak for dit spørgsmål. Jeg er rigtig glad for, at du stiller netop dette spørgsmål. Irritabel tarm er en af de hyppigste lidelser, som vi danskere slås med i dag (det er selvfølgelig også en kendt lidelse i resten af verden, men nu forholder jeg mig kun til herhjemme). Man anslår, at ca. 15% af den danske befolkning har symptomgivende irritabel tarm, men tilstanden er sandsynligvis underdiagnosticeret, da langt de fleste først kontakter en læge, når symptomerne bliver for generende.

Det gør irritabel tarm til en af de mest almindelige lidelser, som vi lever med i det skjulte. De færreste af os diskuterer jo vores toiletvaner med naboen, men sandsynligheden er høj for at naboen er en lidelsesfælle. Derfor har jeg valgt at lægge stor vægt på dit spørgsmål, og skrive et lidt længere indlæg som svar, da det som sagt er et emne, der vil interessere mange.

Hvad er irritabel tyktarm og hvordan føles det?

Irritabel tyktarm er kendt på fagsprog som ‘colon irritable’ og på engelsk ‘irritable bowel syndrome/ IBS’). Navnet henviser til en irritation i tyktarmen, selvom nyere forskning faktisk peger på at hele tarmen (også tyndtarmen) kan være påvirket med en ubalance i tarmens funktion.

Symptomerne kan være meget varierende fra oppustethed, ufrivillig luftafgang, lette udsving i afføringsmønster til smertefuld forstoppelse, diarre og smerter relateret til bughulen. Symptomerne kan være meget forskellige mellem personer og også svinge periodevist hos samme person, der således kan være mere eller mindre hårdt ramt i perioder.

Har man været slemt plaget af forstoppelse og diarre igennem længere tid, kan sekundære problemer opstå, herunder blandt andet blod i afføringen og anale smerter som følge af hæmorider, rifter og fissurer i den nederste del af endetarmen. Det er tegn på, at tilstanden har varet for længe, og at man bør besøge sin læge. Ved blod i afføringen bør man altid kontakte sin læge for at få udelukket alvorlige sygdomme, herunder blandt andet kræft i tyktarmen.

Læs eventuelt mere om irritabel tyktarm her.

Hvordan diagnosticeres irritabel tarm?

Den lægelige undersøgelse i forbindelse med irritabel tarm afhænger af graden af dine symptomer. Oftest kan diagnosen stilles baggrund af symptomerne alene, men der foretages i de fleste tilfælde en yderligere udredning for at udelukke andre alvorligere sygdomme, herunder tyktarmskræft.

I Danmark er irritabel tyktarm endnu ikke en anerkendt sygdom, selvom WHO (World Health Organisation) for et par år tilbage erklærede at irritabel tyktarm er en lidelse, der omfatter et typisk symptombillede og som rammer mange personer verdenen over. Ting tager jo tid, men danske læger er dog også efterhånden begyndt at anerkende irritabel tarm som en sygdom, og der foretages som sagt udredning for irritabel tarm i dag.

“Diagnosen” stilles på baggrund af ‘ROM III’ kriterierne:

Irritabel tarm kan diagnosticeres, hvis den pågældende person oplever:

 • mindst 3 dage om måneden igennem de sidste 3 måneder med ubehag relateret til mave og tarm uden at disse symptomer kan forklares ved en anden kendt sygdom eller lidelse.
 • og kan nikke genkende til 2 ud af 3 følgende faktorer
  • Symptomerne lindres efter afføring
  • Personen oplever variation i afføringen hyppighed. Der er ikke et egentligt mønster - det kan være for hyppigt eller for sjældent eller eventuelt veksle herimellem.
  • Personen oplever en ændring af afføringens form og udseende (hård og knoldet eller tynd)


  Desuden lægges vægt på følgende supplerende kriterier, hvor “diagnosen irritabel tyktarm” bliver mere og mere sikker for hver ekstra symptom, som personen lider af:

  • Frekvensen af toiletbesøg er unormal - enten for mange (flere end 3 gange per dag) eller for få (mindre end 3 gange per uge)
  • Afføringens form er unormal (hård, knoldet, løs, tynd eller vandig)
  • Afføringen skal ‘presses ud’ - eventuelt ledsaget af smerter
  • Pludselig afføringstrang
  • Mangelfuld tømning (man oplever at man ikke kom af med det hele)
  • Slim på afføringen
  • Oppustethed, ufrivillig luftafgang, udspilet mave.

  Den videre udredning kan indebære en kikkertundersøgelse af tyktarmen (koloskopi) hos en mave-tarm specialist (gastroenterolog) og som oftest også blodprøver.

Findes der en behandling for irritabel tarm?

Nej - desværre. Dette skyldes både, at årsagen til at folk udvikler irritabel tarm endnu er ukendt, og fordi at der kan være forskellige udløsende faktorer hos forskellige personer.

Den medicinske behandling sigter oftest mod at mildne generne fra irritabel tarm, men det mest effektive i at reducere symptomerne er at undgå fødevarer, der kan udløse symptomer (se afsnittet nedenfor), at sørge for at indtage rigeligt væske fordelt over hele dagen, spise fiberrigt og at øge sin fysiske aktivitet.

Desuden bør man undgå stress, da stress er en påvist udløsende faktor hos folk med irritabel tarm. Stress giver ikke irritabel tarm, men kan igangsætte symptomer hos personer, der har lidelsen.

Kan man kurere irritabel tyktarm med kosten?

Kosten er et vigtigt led i behandlingen af irritabel tyktarm. Selvom diætbehandling heller ikke er fuldstændig helbredende, er det indtil videre den mest effektive måde at reducere symptomerne på, og hos de fleste kan symptomerne mildnes i sådan en grad at man ikke lider af dem i dagligdagen.

Har man irritabel tarm skal man tage et grundigt kig på sin kost, og man skal i gang med identificere eventuelle symptomudløsende fødevarer. Dette er for de fleste rigtig svært, og det kan være nødvendigt med hjælp fra en ernæringsprofessionel med kendskab til irritabel tarm, eksempelvis en klinisk diætist. Man kan også forsøge sig med at føre dagbog over sin kost, så man får et struktureret overblik over den mad, man spiser og hvornår eventuelle symptomer opstår.

Som du selv er inde på, skal man ofte i gang med en kostplan. Hos mig får man en kostplan, der sigter mod at identificere symptomgivende fødevarer, hvorefter kosplanen justeres med udelukkelse af disse fødeemner. Når symptomerne er manet til ro, arbejder vi på at reintroducere fødevarer i et struktureret forløb, sådan at man får vished om hvad man bør undgå og kan ”hjælpe sig selv” via kosten, når man ikke længere er klient hos mig.

Irritabel tarm er en kronisk lidelse, og man vil derfor opleve at symptomerne kan blusse op - eventuelt i perioder med øget stress, sygdom, angst, bekymringer eller efter eksempelvis en mave-tarminfektion, hvor tarmens balance forstyrres. Derfor er det vigtigt, at man på egen hånd ved hvordan man kan dæmpe symptomerne igen og dermed undgå længerevarende og voldsomme “anfald”.

Skal man tage kosttilskud med mælkesyrebakterier?

Til dette spørgsmål må jeg basere mit svar på min erfaring, da forskningen på dette område endnu er så ny, at der ikke er fuldstændig klar evidens for at mælkesyrebakterier har en gunstig effekt på at mindske symptomerne fra irritabel tarm. Dog ved man at de gavner tarmens mikromiljø (tarmflora), og kan dermed være med til at genskabe tarmens balance.

Min personlige erfaring er, at mælkesyrebakterier kan være ganske effektive - ikke for alle, men for mange. Desuden har mælkesyrebakterier ingen kendte negative effekter, og derfor skader de ikke. Dog kan et kosttilskud af mælkesyrebakterier ikke stå alene, diætbehandling bør stadig være den primære strategi i behandlingen af irritabel tarm. Læs eventuelt mere om mælkesyrebakterier her.

Jeg håber du fik svar på dine spørgsmål.

Ellers er du meget velkommen til at kontakte mig igen.


De bedste hilsner

Klaus Frobenius

Statsaut. Klinisk Diætist

Spørg diætisten om sundhed

Få svar på dine spørgsmål om kost og sundhed af Klinisk Diætist Klaus Frobenius

Læs relaterede indlæg

Jeg har ulidelige maveproblemer. Hvad skal jeg gøre?
Jeg har ulidelige maveproblemer. Hvad skal jeg gøre? Hej… Nu bliver jeg nødt til at snakke med en ekspert angående[...]
Virker probiotika mod irritabel tarm?
Kære Klaus FrobeniusJeg er 79 år, mand og bor på Bornholm, derfor denne henvendelse, da jeg ser, at man er[...]
Irritabel tarm og kost: Kan man kurere irritabel tyktarm med kosten?
Hej Klinik for Helbred og SundhedJeg vil vide, om man kan blive kureret for irritabel tyktarm. Eller skal man følge[...]
Laktoseintolerans. Nedbrydes laktose ved opvarmning?
Nedbrydes laktose ved opvarmning? Kan man selv lave laktosefrie produkter?   Hej Klaus Frobenius   Jeg har et lidt anderledes,[...]
Low FODMAP diæten og irritabel tarm
Hvordan får jeg low FODMAP diæten og min hverdag til at hænge sammen, så jeg også er mæt?   Hej[...]
Diætisten om at komme i gang med en glutenfri diæt som nydiagnosticeret cøliakipatient
Alle cøliakipatienter kan nikke samstemmende til, at det er besværligt at leve glutenfrit. Som nydiagnosticeret cøliakipatient kan det enddog være[...]