maveproblemer_kan man kurere irritabel tyktarm med kosten

Jeg har ulidelige maveproblemer. Hvad skal jeg gøre?

Hej…

Nu bliver jeg nødt til at snakke med en ekspert angående min mave. Da jeg er så fandens træt af det og har ingen glæde.

Jeg døjer med at jeg at have ondt i maven og en følelse af jeg skal på toilet. Og ved der ikke er mulighed for toilet. Ved godt det lyder pjattet, men bare lige mht til toilet besøg - der er jeg meget pinlig anlagt.

Jeg føler ikke rigtigt jeg kan komme af min afføring ordentligt. I hverdagene specielt. Det har stået på i et år nu. Jeg tager ingen steder hen mere uden at være sikker på om der mulighed for at jeg kan komme på toilettet. Det skal lige siges efter jeg havde blod i min afføring første gang, kontaktede jeg lægen. Og har været igennem en kikkertundersøgelse, masser af blodprøver, osv osv osv... og alle svar har været positive og jeg ikke fejler noget. Så har ikke fået mere hjælp derfra.

Kort fortalt af hvordan jeg føler mine maveproblemer er opstået.

Jeg var i Beredskabsstyrelsen sidste år og var på en indsats (en fabriks brand ) med glasfiber hvor jeg fik meget af det giftige røg i lungerne. Om natten på indsatsen fik jeg pludselig det meget dårligt og skulle omgående på toilet, og som brandmand er der ingen toilet muligheder, så jeg måtte ud i en skov (meget tynd afføring og opkast), omkring samme tidspunkt med indsatsen havde jeg fået fjernet en fedt knude i armen hvor jeg var på pencilin. Og der har jeg hørt det kan dræbe de gode bakteroer i kroppen. Og derved give maveproblemer.

Og lige siden der har jeg haft maveproblemer og det går mig vanvittigt meget på. Jeg kan snart ikke klare det mere.

Jeg er en ung gut på 28 år som arbejder som håndværker i dag. Jeg ved snart ikke hvad jeg skal gøre mere. Jeg tænker tit over om det er i hovedet på mig der er noget galt? For lad os sige jeg vågen 16 timer om dagen, så tænker jeg på om jeg har eller får ondt i maven, om jeg skal på toilet osv, ja ca 16 timer. Om dagen. Det er i Hovedet på mig hele tiden...

Jeg håber i kan forstå min besked, jeg sidder nærmest og sveder ved at skrive denne besked da det er så grænseoverskridendene for mig...

Hvad skal jeg gøre????

Med venlig hilsen

Den frustrerede

Kære Frustrerede

Det er godt du skriver. Det lyder meget ubehageligt, det du beskriver, og jeg forstår godt at det påvirker dig meget. 

Det kan være meget stressende, at være så påvirket af noget, der burde fungere helt uproblematisk og helt automatisk. De fleste af os tænker jo ikke over vores afføringsmønster i hverdagen, og har man aldrig døjet med maveproblemer ved man ikke hvor stor en belastning det kan være at lide under konstante smerter og andre gener fra mave og tarm. Det kan fylde ens tanker så meget, at det direkte hæmmer ens hverdag. Det er helt normalt - Det er selvfølgelig ikke normalt at have så voldsomme maveproblemer, men det er normalt at det fylder meget i ens tanker, når man har det så skidt.

Dine maveproblemer skyldes måske en irritabel tarm

Det lyder som om, du måske har fået dig en irritabel tarm. Irritabel tarm er klassificeret som en ‘funktionel lidelse’, der er kendetegnet ved at den ikke kan påvise ved blodprøver eller andre kliniske test, men hvor man har karakteristiske symptomer. Bemærk dog at dette er en diagnose, der skal stilles af din læge, og at jeg hverken kan eller må diagnosticere dig. Mit svar nedenfor er dog baseret på at dine symptomer er beskrivende for en irritabel tarm og at du fortæller, at du allerede har været udredt hos din læge, der ikke fandt nogen alvorlige sygdomme.

Lidt om irritabel tarm

Det er helt rigtigt, at en penicillinkur kan forstyrre tarmens normale bakterieflora, hvilket kan give en irritabel tarm. Ofte er dette dog forbigående, og retter sig hos de fleste, når penicillinen er ude af systemet og tarmen genfinder balancen. Stress, tarminfektioner, og andre sygdomme kan midlertidigt forværre en allerede irritabel tarm, og selv den bedste tarm kan slå knuder på sig selv efter en længerevarende periode med mange udfordringer. Det er sandsynligt at både stress fra din tid i Beredskabsstyrelsen samt penicillinkuren er medvirkende til din tarms tilstand i dag. 

Der kan også være en forstærkende effekt fra din nuværende tilstand, idet stress og bekymringer over de symptomer du har og den belastning de udgør i din hverdag, kan føre til yderligere forværring af problemet. Man kan komme ind i en ond spiral, hvor man ikke længere selv kan afhjælpe problemet.

Dertil kommer at tarmgener og maveproblemer er tabu. Det er grænseoverskridende at snakke om, og man deler ikke sine bekymringer med andre. Derfor bliver man hurtigt alene om sit problem, og det kan blive rigtig hårdt. Måske venter man endda med at søge hjælp til problemet er uudholdeligt, netop fordi man ikke har lyst til at tale om det. Det er derfor rigtig godt at du henvender sig.

maveproblemer_probiotika mod irritabel tarm

Irritabel tarm er en af de hyppigste mave-tarmlidelser i den vestlige verden i dag.

Irritabel tarm er en anderkendt lidelse!

Tidligere fik folk diagnosen, når alt andet var udelukket og man ikke vidste hvad man ellers skulle stille op - så var tarmen nok bare irriteret og det gjorde man ikke synderligt ved. 

I dag ved man lidt mere lidelsen, der på verdensplan klassificeres som et syndrom (på engelsk irritable bowel syndrome). Man ved eksempelvis at stress, forkert kost, medicinsk behandling, tarminfektioner, samt uhensigtsmæssige døgnrytmer og toiletvaner kan være disponerende for at udvikle en irritabel tarm. Der findes endnu ingen medicinsk behandling for en irritabel tarm, selvom der forskes meget på området - dog ved man at man kan gøre meget med kosten. Kosten har en beviselig direkte effekt på tarmens balance og kan altså både sparke i den forkerte og rigtige retning hvad angår symptomerne.

Det er selvfølgelig super vigtigt at blive udredt grundigt af lægen, hvis man har de symptomer du beskriver. Det kan jeg forstå, at du også er blevet, og det er da absolut en trøst at lægerne ikke har fundet alvorligere sygdomme, selvom jeg godt kan forstå at det måske er svært at glæde sig over, når smerter og ubehag fra tarmen fylder hele ens dagligdag. 

Kan dine maveproblemer lindres med kosten?

Desværre er der ingen hurtige kostråd, der hjælper når tarmen er så meget ude af balance, som du beskriver. Du skal igennem en kostintervention, hvor din tarm hjælpes til ro så du bliver symptomfri. Derefter introduceres fødeemner lidt af gangen, mens der nøje overvåges for om du får symptomer igen. Denne proces kræver hjælp fra en ernæringsekspert, der ved noget om irritabel tarm og kost. Jeg vil derfor råde dig til at finde en diætist i nærheden af din bopæl, så det bliver så nemt for dig som muligt. Sådan en kostintervention er for mange en stor indgriben i hverdagen, og det hjælper hvis det ikke bliver for stort et projekt at komme afsted. Du kan nemt finde en diætist i dit nærområde her:

Få tilskud til diætbehandling af irritabel tarm

Husk i øvrigt, at du med en lægehenvisning kan få dækket en væsentlig andel af udgifterne til en diætist via din sundhedsforsikring, hvis du da har sådan en. Sygeforsikringen Danmark giver også tilskud. Du kan læse mere om tilskudsmuligheder på vores hjemmeside: 

Du kan også finde flere informationer om irritabel tarm på vores blog.


Jeg ønsker dig rigtig god bedring. Jeg håber du snart får manet din tarm lidt til ro.

De allerbedste hilsner

Klaus Frobenius

Statsautoriseret klinisk diætist


Spørg diætisten om sundhed

Spørg Klaus Frobenius om kost og sundhed

Læs relaterede indlæg

Irritabel tarm og kost: Kan man kurere irritabel tyktarm med kosten?
Hej Klinik for Helbred og SundhedJeg vil vide, om man kan blive kureret for irritabel tyktarm. Eller skal man følge[...]
Low FODMAP diæten og irritabel tarm
Hvordan får jeg low FODMAP diæten og min hverdag til at hænge sammen, så jeg også er mæt?   Hej[...]
Diætisten om Low FODMAP diæten
Har du hørt om Low FODMAP diæten? Hvis du lider af irritabel tyktarm, har du muligvis hørt om Low FODMAP[...]