fisk og fiskeolier _ Tager du naturlægemidler og kosttilskud?

Diætisten om naturlægemidler og kosttilskud

Hvornår bør vi supplere vores kost med naturlægemidler og kosttilskud?

-og hvornår bør vi lade være?

 

Vi kan have en tendens til at opfatte tilskud af ”naturlige ingredienser” som harmløse, mens syntetiske lægemidler (medicin), har fået ry for at være farlige og forårsage mange bivirkninger. Rigtig mange danskere tager af den grund en eller anden form for naturlægemiddel eller kosttilskud, men er det altid en god ide?

 

Lad os først skelne mellem naturlægemidler og kosttilskud

Betegnelsen ‘kosttilskud’ anvendes ofte i flæng om både naturlægemidler og kosttilskud samt vitaminer og mineraler, men der er faktisk en vigtig forskel, som kan være nyttig at kende. Forskellen ligger primært i lovgivningen.

 

Kapsler af et naturlægemiddel

Naturlægemidler og kosttilskud formuleres også til piller og kapsler, og kan indeholde tilsætningsstoffer, der ikke er naturlige.

 

Naturlægemidler

Naturlægemidler er produkter, der indeholder naturligt forekommende stoffer, og hvor det virksomme stof ikke er væsentligt højere end det findes i eksempelvis en lægeplante i naturen. Produktet kan indeholde andre stoffer, som får det til at blive til eksempelvis en pille eller en kapsel, og disse stoffer er sjældent naturlige – et naturlægemiddel er derfor ikke altid 100% naturligt.

Da et naturlægemiddel er omfattet af lægemiddelloven på lige fod med medicin, skal det kontrolleres af Lægemiddelstyrelsen og registreres for kliniske effekter og bivirkninger. Produktet skal indeholde informationer om dosis og hvad det virker imod.

 

Kosttilskud

Kosttilskud er produkter, der indeholder en koncentreret form af et bestemt vitamin, mineral, fedtsyre eller andet næringsstof. I modsætning til naturlægemidler er kosttilskud omfattet af levnedsmiddelloven – ligesom mad. Kosttilskud kontrolleres ikke for kliniske effekter og bivirkninger, men er dog underlagt Fødevarestyrelsens kontrol af produktets renhed og eventuelt indhold af farlige stoffer.

Kosttilskud skal være mærket med alle indholdsstoffer. Producenten af et kosttilskud må ikke reklamere med at produktet er gavnligt imod en bestemt lidelse – eftersom det netop ikke er testet grundigt nok – heller ikke selvom det kan virke som åbenlys viden (eksempelvis fiskeolie mod hjerte – og ledlidelser). Forekommer det alligevel, er det ulovlig markedsføring.

 

Hvilken betydning har det?

Både naturlægemidler og kosttilskud kan have gavnlige effekter, og begge typer produkter anvendes i stor stil imod diverse lidelser og som supplement til den daglige kost.

 

Du skal blot være opmærksom på at alle stoffer – uanset om de er naturligt eller syntetisk fremstillet – har en effekt i kroppen og dermed også potentielle bivirkninger.

 

Tager du naturlægemidler og kosttilskud?

Få rådgivning om dit behov for tilskud hos en uddannet klinisk diætist

 

Skal jeg være særligt opmærksom på noget?

Du bør ikke indtage naturlægemidler og kosttilskud uden forudgående aftale med din læge, hvis du er gravid, ammer, har en sygdom eller tager andre lægemidler, herunder medicin. Fordi virkningen af kosttilskud ikke er grundigt dokumenteret, kender man heller ikke til en eventuel interaktion med andre lægemidler, eksempelvis hvis du tager medicin imod en sygdom.

I nogle tilfælde kan et naturlægemiddel eller kosttilskud forstærke effekten af lægemidlet, så man får kraftige og farlige effekter. I andre tilfælde kan det svække lægemidlets effekt, så du ingen effekt har af din medicin. Et eksempel er visse kosttilskud, såsom fiskeolie, hvidløg, ingefær og ginkgo biloba, der virker blodfortyndende. Hvis du derfor tager blodfortyndende medicin – eksempelvis mod blodpropper, skal du tage disse kosttilskud med forsigtighed. Spørg din læge, hvis du er i tvivl.

 

Skal man så holde sig helt fra naturlægemidler og kosttilskud?

Nej, der kan være mange gode grunde til at supplere sin kost med både naturlægemidler og kosttilskud. De fleste kender til den gavnlige effekt af vitaminer og mineraler. Fiskeolie er godt at tage mod hjerte – og ledlidelser. Folsyre er vigtigt for fosterets udvikling i den tidlige graviditet.

Du skal blot huske: ‘alt med måde’.

Begræns dit forbrug til den anbefalede dosis på pakningen – “Mere er ikke altid bedre”, selvom det virker naturligt.

Pas især på med at indtage kosttilskud, hvor stoffernes effekt er ukendte. Uanset bør hverken naturlægemidler eller kosttilskud træde i stedet for en sund og varieret kost eller en eventuel medicinsk behandling.

 

Er du i tvivl om et produkt?

Du kan kende et godkendt naturlægemiddel på det MT-nummer, som står på pakningen, som afslører om produktet har en gyldig markedsføringstilladelse. Har produktet ikke sådan et, er det ikke kontrolleret for bivirkninger og dermed ulovligt. Et kosttilskud skal være mærket med ‘kosttilskud’ på pakningen.

Du kan finde informationer om godkendte naturlægemidler hos Lægemiddelstyrelsen og om kosttilskud hos Fødevarestyrelsen.

 

Du er også altid velkommen til at kontakte os, hvis du har spørgsmål.

 

Klaus Frobenius
Aut. Klinisk Diætist