Laktoseintolerans. Nedbrydes laktose ved opvarmning?

Nedbrydes laktose ved opvarmning? Kan man selv lave laktosefrie produkter?

 

Hej Klaus Frobenius

 

Jeg har et lidt anderledes, teknisk spørgsmål, som jeg håber at du måske kan hjælpe mig med.

 

Jeg har mælkeallergi. Jeg kan derfor ikke tåle almindelig mælk. Jeg får simpelthen ondt i maven og skal hurtigt på toilettet. Jeg køber laktosefri mælk og smør, og det er også bedre, men det bliver jo halvdyrt i længden. Det ville derfor være smart, hvis jeg nu selv kunne fjerne laktosen fra mælken, eksempelvis ved at koge den? Kan man det eller vil det påvirke min sundhed? Nedbrydes laktose ved opvarmning? Eller kan jeg gøre noget andet køkken-magi? Beklager et måske lidt teknisk spørgsmål. Håber du kan svare alligevel.

 

Mvh

 

Mælkeallergikeren




 

Hej mælkeallergiker

 

For det første skal vi lige skelne mellem mælkeallergi og laktoseintolerans. Du er bestemt ikke den eneste, der blander de to lidelser sammen. Det er en hyppig misforståelse, og ret forståelig da man ved begge sygdomme er overfølsom overfor nogle af mælkens indholdsstoffer. Det er dog ikke de samme stoffer i mælken, som man reagerer på ved henholdsvis mælkeallergi og laktoseintolerans. Symptomerne er også lidt forskellige.

 

Ved mælkeallergi er man overfølsom over for komælksproteinet. Det er en allergisk reaktion, der fremkalder akutte symptomer, som eksempelvis opkast, diarre, hududslæt, astma eller høfeberlignende symptomer. Symptomerne kan variere fra person til person, og kan spænde fra helt milde symptomer til anafylaktisk shock, der er en alvorlig og livstruende tilstand, men heldigvis sjælden. Oftest ses mælkeallergi hos børn under 3 år, men det kan da forekomme hos ældre børn og voksne. Er man allergisk overfor mælk, skal man helt undgå komælksprodukter, endog også mælk fra visse andre dyr, blandt andet får og geder. Det er ikke nok, at indtage laktosefrie produkter, idet det netop ikke er mælkesukker man reagerer på.

 

Ved laktoseintolerans kan tarmen ikke nedbryde mælkesukker (laktose), og det giver fordøjelseproblemer. Det er en ikke-allergisk fødevareoverfølsomhed, og symptomerne er begrænset til tarmkanalen, eksempelvis oppustethed, diarre og mavesmerter. Det er en ubehagelig tilstand, men heldigvis ufarlig.

 

Når du beskriver, at du undgår laktose, vil jeg antage at du lider af laktoseintolerans og ikke mælkeallergi. Laktoseintolerans er i sammenligning med mælkeallergi også langt hyppigere blandt voksne.

 

– Men for at besvare dit spørgsmål: Nedbrydes laktose med opvarming.

Desværre ikke nok. Det er rigtigt, at mælkesukker nedbrydes i mindre omfang ved opvarmning, men dette er i et meget lille omfang. Laktose nedbrydes ikke ved opvarmning i sådan en grad, at man ikke får symptomer efterfølgende.

 

Du kan desværre ikke selv fjerne laktosen fra mælken. Mælkesukker nedbrydes primært enzymatisk – det vil sige ved hjælp af et enzym, der hedder laktase. Laktase findes i tarmen, og det er netop laktase-enzymet man mangler, hvis man er laktoseintolerant. De laktosefrie produkter fremstilles dels ved at filtrere en del af laktosen fra og dernæst ved at tilsætte syntetisk laktase til produktet. Den slags køkken-magi kan jeg i hvert fald ikke lave derhjemme 😉

 

Jeg kan udemærket forstå din pointe. Laktosefrie produkter er dyre på den lange bane. Måske du kan erstatte nogle af dem med eventuelt syrnede mælkeprodukter? Syrnede mælkeprodukter har et lavere indhold af mælkesukker og kan bedre tåles af de fleste laktoseintolerante – i hvert fald i et begrænset omfang. Vær også opmærksom på, at du sandsynligvis kan tåle lidt almindelig mælk (eller andet mælkeprodukt af gangen). Det er en tærskelværdi, og de fleste med laktoseintolerans kan tåle 7-10 gram laktose af gangen uden at få symptomer. Det svarer til ca. 2 dl mælk (1 glas) eller 2 dl yoghurt (en lille skål). – Men gå langsomt frem, hvis du ikke har indtaget laktose længe. Begynd eventuelt med en halv dl. Hvis dette ikke giver dig symptomer, kan du jo afprøve en hel dl dagen efter.

 

Håber dette besvarede dit spørgsmål og kan afhjælpe din hverdag lidt.

 

De bedste hilsner

 

Klaus



Læs mere om laktoseintolerans og fødevareoverfølsomhed.

 

Klinisk diætist Klaus Frobenius besvarer spørgsmål om sundhed

Har du også spørgsmål til diætisten? Send dem bare!