Diætbehandling til irritabel tyktarm

Virker probiotika mod irritabel tarm?

Kære Klaus Frobenius

Jeg er 79 år, mand og bor på Bornholm, derfor denne henvendelse, da jeg ser, at man er velkommen til at sende et spørgsmål.

Jeg har ved selvstudium være på Low FODMAP diæt (LFD) i ca. 8 uger, med betydelig bedring til følge. Min IBS tilstand tror jeg er forårsaget af bivirkninger af medicin bl.a. (doxazocin, mod forstørret prostata) indtaget i gennem 8 - 9 år.

Min sundhed er undersøgt på kryds og tværs af egen læge og objektivt fejler jeg ikke noget, der kan påvises gennem blodprøver, fæces prøver, tyktarmsundersøgelse, CT-skanning m.v. Imidlertid forværrede udtømning før tyktarmsundersøgelsen min situation og det har været svært at overvinde det helt.

Jeg har med 4-7 dages mellemrum været nødt til at tage imodium mod hyppig afføring (op til 10 gange/ døgn). Og jeg taber mig langsomt, vejer aktuelt 62,7 kg., højde 180 cm, går dagligt tur på en times tid, i rolige maveperioder og er aktiv.


Spørgsmål:

Jeg har for at prøve et quik-fix taget en pille Probi Mage med lactobacillus plantarum 299v levende bakteriekultur med uheldigt resultat: 7 afføringer på 12 timer, så jeg tager ikke flere af disse piller. Ligeledes har jeg observeret, at min mave har reageret mod mere end én portion laktosefri yoghurt.

Er yoghurt bakterier ikke så godt for bakteriebalancen i fordøjelsessystemet? Jeg kan godt drikke laktosefri mælk.

Med venlig hilsen

Nikolai

Kære Nikolai

Tak for dit spørgsmål og for den udførlige beskrivelse af din situation. Det gør det uden lige meget nemmere for mig, at vejlede dig på skrift. 

Normalt har mælkesyrebakterier en positiv effekt på mave - og tarmproblematikker, idet bakterierne er med til at genopbygge en normal tarmflora. Dog er dette et forskningsområde, der endnu ikke er fuldt belyst, og man kender derfor ikke helt de fulde effekter af indtagelse af probiotika (mælkesyrebakterier). Man forsker blandt i effekterne ved forskellige typer (stammer) af probiotika, dosis (antal bakterier i en pille) samt under forskellige forhold og ved forskellige sygdomme.

Man er altså endnu ikke 100% sikker på effekten, men man har dog hos de fleste personer fundet god effekt af indtagelse af probiotika, og man har mig bekendt ikke fundet nogen skadelige virkninger af probiotika, selvom diarré ganske vist kan være både generende og ubehageligt.

Jeg bør for god ordens skyld lige nævne, at man naturligvis altid bør holde sig til anbefalede doser og konsultere sin læge for at blive udredt for tarmsydomme inden man går i gang med probiotika på egen hånd. - Netop som du også har gjort. 

Laktoseintolerans


Syrnede yoghurtprodukter, som eksempelvis A38 og Cultura indeholder også de gavnlige probiotika, der kan virke godt på en irritabel tarm.

Hvordan så med probiotika mod irritabel tarm?

Min kliniske erfaring som diætist, er at probiotika kan ‘rette op’ på ubalancer i tarmen hos langt de fleste med irritabel tarm, men man skal altså give det lidt tid. Det tager gerne et par måneder før man har en god effekt af probiotika. For nogle tager det desuden længere tid end for andre. Jeg kan dog godt forstå, at du ikke kan leve med 7-14 afføringer i døgnet. Du kunne overveje at prøve et mildere præparat, eksempelvis, Lactocare, hvilket jeg har gode erfaringer med. 

Grøn recept til proteindrikke imod utilsigtet vægttab

Det er heller ikke hensigtsmæssigt, at du taber dig grundet i diarre. Hvis dette fortsætter kan du snakke med din læge om at få bevilliget en ‘grøn recept’ til proteindrikke, der efterfølgende kan købes med tilskud på apoteket. Udover at disse vil bidrage med mere energi og protein, der kan hjælpe dig med at opretholde din vægt i en periode, hvor du taber dig uhensigtsmæssigt, har de fleste proteindrikke også den bivirkning, at de kan give let hård afføring, hvilket i dit tilfælde eventuelt kan mildne din diarre. 

Hvis ovenstående tiltag ikke hjælper dig, er du velkommen til at kontakte mig igen. Der er eventuelt flere ‘knapper vi kan skrue på’ for at dæmpe din IBS. Jeg tilbyder både skype og telefonkonsultationer til dem, der bor langt væk eller af anden årsag er forhindret i at komme til klinikken.<

Rigtig god bedring med din IBS.


De bedste hilsner

Klaus Frobenius

Aut. Klinisk Diætist

Spørg diætisten om sundhed

Send mig dine spørgsmål om kost, sundhed og motion. 

Kunne disse indlæg også være relevant for dig?

Diætisten om graviditet og forstoppelse
Graviditet og forstoppelse Er du gravid og lider du af forstoppelse? - Så har du det ligesom rigtig mange andre[...]
Opfølgning til: Diætisten om irritabel tarm
Hvad er det der probiotika? Probiotika er den irriterede tyktarms ven I sidste uge udgav vi i "Diætisten om" et[...]
Diætisten om irritabel tyktarm
Irritabel tyktarm - føler du dig overset? - Så er du langt fra den eneste. Selvom tarmproblemer oftest er tabu,[...]