Hvad er det der probiotika?

Probiotika er den irriterede tyktarms ven

I sidste uge udgav vi i “Diætisten om” et opslag omkring irritabel tarm, og vi er glade for den opmærksomhed som opslaget fik. Mave-tarm problemer er nemlig noget langt de fleste af os kender til – dog i variende grad.

Vi har fået et par henvendelser omkring probiotika og effekten af det, og vi vil gerne dele vores svar med jer alle.

 

De gavnlige bakterier

Probiotika er et produkt, der består af en kultur af gavnlige mikroorganismer – typisk mælkesyrebakterier, der efter indtagelse påvirker tarmfloraen positivt og bruges til behandling af ubalance i tarmen. Der findes forskellige produkter, der kan købes i håndkøb på Apoteket (blandt andet Lactocare), men man kan også forsøge sig med syrnede mælkeprodukter, såsom A38 og Cultura, der også indeholder mælkesyrebakterier.

Selvom Probiotika anbefales og i visse tilfælde markedsføres til behandling af flere tarmlidelser, er effekten endnu ikke videnskabeligt bevist. Det skyldes dog sandsynligvis at forskningen på området stadig er så ny, at man ikke er nået så langt endnu. På Sundhed.dk kan man læse om de foreløbige lovende resultater, hvor probiotika har haft en gunstig effekt på behandling af blandt andet irritabel tarm og forskellige former for diarre.

Vi har speciale i diætbehandling af blandt andet mave-tarmlidelser, og vores erfaringer støtter op om de allerede lovende forskningsresultater. Vi har set generel god effekt af probiotika hos de fleste patienter med tarmlidelser, herunder irritabel tyktarm. Dog skal det understreges at effekten er varierende, og som med alt andet, er der altid nogen der har ringe eller ingen effekt af probiotikaen.

Uanset, er mælkesyrebakterier ikke sygdomsfremkaldende.  Spiser du eksempelvis A38 regelmæssigt, er du allerede godt i gang med at vedligeholde en sund tarmflora.

Læs mere om vores behandlingsmuligheder her. Du er naturligvis altid velkommen til at kontakte os med spørgsmål.

Naturligt probiotika i syrnede mælkeprodukter

Syrnede mælkeprodukter indeholder de gavnlige mælkesyrebakterier