Råd til og viden om snue og forkølelsessår

Dame med herpes kigger i spejl

Bladene drysser for tiden af træerne og vi er allerede godt inde i efteråret – og godt på vej mod en kold vinter. Det betyder for mange af os ofte en tur i sengen med forkølelse. Selv om vi i år har været fuldt koncentrerede om en helt anden type virus, vil mange af os sikkert også stadig opleve en helt almindelig forkølelse snige sig ind et sted hen ad vejen. Du skal derfor ikke blive forskrækket, når næsen begynder at løbe. Her i artiklen ser vi nærmere på de vigtigste råd, men hvis du vil vide meget mere kan du besøge herpesfree.dk.

Almindelig forkølelse

Almindelig forkølelse er blot en infektion i de øvre luftveje, som skyldes virus. De fleste voksne har prøvet at være forkølet mange gange, og kender alle de typiske tegn. Først får man ondt i halsen, føler sig syg og har måske en smule feber. Snart efter kommer snuen, snottet og en irriterende og vedholdende hoste. Normalvis har man det kun rigtig skidt i tre til fire dage og de fleste er raske efter en uge, selv om hosten godt kan fortsætte. 

Børn bliver ofte nemmere og hårdere ramt end voksne. De får ofte høj feber og bliver så utilpasse og generede af symptomerne, at de spiser for lidt, bliver irritable og har svært ved at sove. Det er helt normalt. Er du usikker, bør du dog konsultere en læge.

Irriterende forkølelsessår

Rigtig mange mennesker oplever i forbindelse med forkølelser også at få forkølelsessår. Navnet er ikke den officielle betegnelse, men en almindelig måde at beskrive små, væskefyldte blærer, der med tiden brister og bliver til lidet flatterende så. Disse forårsages af virusset herpes simplex. Udbrud ses netop ofte i forbindelse med forkølelse og andre infektioner. 

Cirka en tredjedel af alle voksne har prøvet af få forkølelsessår, men man mener at mange, mange flere er smittebærere. Man kan sagtens bære virusset i kroppen hele livet uden selv at have udbrud, men man kan stadig smitte andre. Der findes ingen kur, men du kan finde masser af gode råd mod forkølelsessår.   

Undgå smitte

I denne tid, hvor en epidemi har ramt alle verdenshjørner, ser vi faktisk færre mennesker smittet med helt almindelig forkølelse. Det skyldes, at de råd og retningslinjer vi bliver påbudt for at undgå smitte med en type virus, faktisk er lige så gode mod andre typer af virus. Virus smitter ved fysisk kontakt, oftest hånd-til-hånd, hvorefter vi selv overfører virusset til munden, næsen eller øjnene. 

Undgå derfor fysisk kontakt med mennesker, der måske er smittede og vask dine hænder ofte, især når du har været i nærheden af andre eller ting, som de har rørt ved. Der findes ingen behandling for almindelig forkølelse, da det skyldes mange, mange forskellige typer af virus. Til gengæld bliver vi immune overfor de typer, vi allerede har været udsat for, hvorfor vi oftere bliver syge som børn.

Hvis du bliver syg

Bliver du alligevel syg med forkølelse skal du, i hvert fald i denne tid, først og fremmest få foretaget en test, for at se om det blot er en almindelig forkølelse. Der findes, som tidligere nævnt, ingen behandling for forkølelse, der heller ikke kan behandles med antibiotika. Det samme gør sig gældende for forkølelsessår. Heldigvis går begge dele over af sig selv. Begge har også tendens til at komme igen, så du kan lige så godt lære at leve med det. 

Det allerbedste du kan gøre, er at melde dig syg og blive hjemme, så du ikke smitter andre. Er du meget generet af symptomerne, er det muligt at behandle dem. Det gør dig ikke rask, men lindrer eventuelle smerter og andre gener. Almindelig håndkøbsmedicin som f.eks. paracetamol mindsker hovedpine og feber, som er typisk i forbindelse med forkølelse. Næsedråber kan hjælpe på vejrtrækningen. Forkølelsessår behandles med zinksalve og i sværere tilfælde med virusdræbende cremer eller piller.