De 5 største fejl som folk begår når de starter med yoga

Yoga posering

Yoga er en fantastisk måde at holde sig sund og i form på, men det kan være svært at komme i gang.

Problemet med yoga er, at der findes så mange forskellige typer af klasser og stilarter derude. Det er svært at vide, hvilken der vil fungere for dig.

Vi har sammensat denne liste over de 5 største fejl, som folk begår, når de starter med yoga, så du ikke behøver at bekymre dig om dem! Meget af inspirationen til denne artikel er hentet hos den dansk hjemmeside Hamsayoga.dk.

Ikke at have det rigtige tøj på til yoga

Når du starter med yoga, er det vigtigt at have det rigtige tøj på. Mange begår den fejl at tage stramt tøj på eller tøj, der ikke er beregnet til yoga. Det kan være meget ubehageligt og kan også føre til skader.

Tøj til yoga skal være behageligt og give dig mulighed for at bevæge dig frit. Det er også en god idé at undgå tøj, der er for stramt eller afslørende. Du ønsker at fokusere på din praksis og ikke på dit tøj.

Når du vælger tøj til yoga, er det vigtigt at huske, at du skal kunne bevæge dig frit. Stramt tøj eller tøj, der ikke er beregnet til yoga, kan være meget ubehageligt og kan også føre til skader.

Det er en god idé at undgå tøj, der er for stramt eller afslørende. Du ønsker at fokusere på din praksis og ikke på dit tøj. Når du vælger tøj til yoga, er det bedst at tage noget på, som giver dig mulighed for at bevæge dig frit og komfortabelt.

At øve sig hjemme uden vejledning

Når du træner yoga derhjemme uden vejledning, er der et par potentielle fejl, som du kan begå.

For det første praktiserer du måske ikke stillingerne korrekt, hvilket kan føre til skader.

For det andet er du måske ikke klar over, hvilke stillinger der er passende for dit nuværende erfaringsniveau eller din helbredstilstand. Uden vejledning er det let at presse dig selv for hårdt eller at forsøge stillinger, der ligger ud over dine evner.

Endelig kan det være kedeligt og ensformigt at praktisere yoga derhjemme uden vejledning, hvilket kan føre til kedsomhed og manglende motivation.

Af disse grunde skal du sørge for at finde en kvalificeret yogainstruktør i dit område, hvis du er interesseret i at øve dig derhjemme. Den bedste måde at finde ud af, om du træner korrekt, er at få individuel vejledning fra en erfaren yogalærer – helst en, der har specialiseret sig i at undervise begyndere.

Den gode nyhed er, at internettet har gjort det nemmere end nogensinde før for dig at komme i kontakt med en erfaren yogalærer, der kan hjælpe dig med at begynde din yogapraksis hjemme sikkert og med glæde.

Prøver for mange yoga-stillinger på én gang

Den menneskelige krop er et komplekst system, og jo mere du forsøger at gøre på én gang, jo større er sandsynligheden for at du får skader. Mange mennesker antager, at hvis de kan komme igennem én stilling uden problemer, så burde det også være okay at tilføje en anden – men det er ikke altid sandt.

Hvis dine led ikke har tid eller plads nok til at bevæge sig rundt i deres naturlige bevægelsesområde, vil det føre til smerter og skader. Dette gælder især for stillinger som Warrior III, der kræver en masse hoftebøjning/udstrækning med lidt stabilitet fra lænderygmuskler og hamstrings. Derfor kan det være svært for begyndere (og selv erfarne udøvere) at opretholde korrekt form, når de udfører udfordrende stillinger som disse, hvis de prøver for mange stillinger på en gang.

Hvis du strækker en muskel eller en muskelgruppe ad gangen, kan kroppen fungere mere effektivt, samtidig med at den får god tid til at tilpasse sig de krav, du stiller til den under din yogapraksis.

Overanstrenger sig med for meget yoga

Yoga er en praksis, der har eksisteret i århundreder, og den har mange fordele. Yoga hjælper dig med at lindre stress, forbedre dit immunforsvar og mindsker risikoen for at udvikle kroniske helbredsproblemer som diabetes eller hjertesygdomme.

Desværre er der tidspunkter, hvor det kan være en fejl at overarbejde sig selv i yoga. Det skyldes, at hvis du presser din krop for hårdt uden at give den tid nok til at komme sig efter skader eller belastninger forårsaget af andre aktiviteter (f.eks. løb), så kan du beskadige ledbånd og sener, hvilket vil gøre dem svagere, end de ville have været, hvis du ikke havde overanstrengt dig i yoga. Dette kan føre til alvorlige ledsmerter senere hen på vejen fra gigt eller degenerativ ledsygdom, som rammer mere end 20 millioner amerikanere.

Dagens samfund opfordrer ofte til at have travlt hele tiden, hvilket betyder, at folk tilbringer mindre tid med familien og forsøger at nå mere på mindre tid. Det er ikke overraskende, at mange mennesker ender med at skade sig selv, fordi de ikke tog nok tid til at lade deres muskler slappe af efter anstrengende aktiviteter, som de har udført.

Ikke drikke nok vand

Det kan godt være, at du er på jagt efter den perfekte yogapraksis, men hvis du ikke drikker nok vand, mens du gør det, får du måske ikke det bedste ud af din tid.

Når vi taler om at drikke nok vand, når du laver yoga, taler vi ikke kun om før og efter timen – for nogle mennesker er det alt, hvad de behøver at gøre. Vi taler også om at holde sig hydreret under timen, så dine muskler lettere kan strække sig og undgå skader. Den generelle regel er 2 liter om dagen; 1 liter før eller efter en træning (den anden i mellem). Dette er dog kun en gennemsnitlig retningslinje — fra person til person er der betydelige forskelle på, hvor meget væske vores kroppe har brug for. Du bør altid rådføre dig med din læge først for at sikre dig, at du drikker nok vand.

Det er meget vigtigt at drikke nok vand, når du dyrker yoga, fordi størstedelen af din kropsvægt består af vand. Hvis du ikke drikker nok, vil dine muskler og organer ikke kunne fungere korrekt, og de kan begynde at gå i stykker. At drikke rigeligt med vand hjælper også med at befri vores krop for giftstoffer og affaldsstoffer, der kommer frem, når vi sveder.

Dehydrering kan føre til svimmelhed, træthed og kvalme – alt sammen noget, der kan forhindre dig i at udføre din træning. Det åbner også op for skader i din krop, fordi det gør dine muskler mere tilbøjelige til at rive, hvis de bliver bedt om at gøre for meget uden nok vand i dem.

Selv om det kan virke som en god idé at presse dig selv hårdt i yoga og prøve nye stillinger, er det vigtigt at huske, at din krop har brug for tid til at restituere. At strække en muskel ad gangen og drikke rigeligt med vand er to nemme måder at hjælpe dig med at sikre, at du ikke kommer til skade, mens du dyrker yoga. Desuden kan overbelastning af dig selv føre til ledsmerter og andre sundhedsproblemer i fremtiden, så vær opmærksom på, hvor meget du presser din krop. Yoga er en fantastisk praksis med mange fordele, men kun hvis du gør det på en sikker måde!