Mad mod forstoppelse

Hvad kan jeg spise af mad mod forstoppelse?

 

Hej Klinik for Helbred og Sundhed

 

Jeg håber I kan hjælpe mig. Jeg har rigtig hård mave, til tider vekslende mellem hård mave og diarre. Når det er værst bløder det og er meget smertefuldt. Det er ikke til at leve med. Jeg kan efterhånden næsten ikke overskue at skulle på toilettet. 

 

Jeg bruger Levorag som smøremiddel, men i virkeligheden ønsker jeg en afføring med en blødere konsistens, der er nemmere at få ud. Er der noget jeg kan spise eller eventuelt skal afholde mig fra at spise for at opnå det? Er der noget mad mod forstoppelse, som jeg kan spise?

 

Jeg har læst, at man kan spise hørfrø. Skal de knuses, males eller indtages hele? Eller er det en skrøne?

 

Mvh

Den frustrerede

 
Kære Frustrerede

 

Det lyder som om, du har ret slem forstoppelse, og det er ikke unormalt at have diarre ind i mellem. Forstoppelse kan netop komme i en version, der veksler mellem hård mave og diarre (skjult forstoppelse). Frisk blod kan ses i afføringen i forbindelse med anale rifter og hæmorrider.

 

Lad mig starte med at sige, at du skal en tur forbi din læge, hvis du ikke allerede har været det. Din læge kan ordinere medicin mod forstoppelsen og de rifter eller hæmorrider, der forårsager blødningen. Under alle omstændigheder bør du få udelukket andre alvorlige sygdomme, hvor man også kan se blod i afføringen. Det kan i øvrigt være svært ved rigtig slem forstoppelse, at komme det til livs på egen hånd. Du vil muligvis have gavn af kostvejledning.

 

Der er ikke som sådan decideret mad mod forstoppelse, men du kan godt afprøve et par kostråd, for at se om det har en effekt – hvis du altså kan holde pinen ud lidt endnu. Det må dog ikke træde i stedet for et lægebesøg.

 

I grove træk gælder følgende kostråd ved forstoppelse: Det er vigtigt med masser af kostfibre og vand. Mange med forstoppelse har god effekt af at spise A38, havregryn og hørfrø hver dag. Du kan også prøve at indtage et kosttilskud med mælkesyrebakterier, eksempelvis Lactocare. Hjælper det ikke, skal der en kostintervention til. De fleste har meget hurtigt god effekt af en anti-forstoppelsesdiæt, hvilket dog kræver et besøg hos en diætist. På de Forenede kliniske diætisters hjemmeside finder du en oversigt over diætister i hele landet, herunder hvilke der er i dit nærområde.

 

Hørfrø skal indtages hele for at have effekt. Hørfrøskallen er svært nedbrydelig i tarmen, og derfor passerer hørfrøene hele igennem. På vejen binder vand sig til skallen, og de bliver slimede og hjælper med at bryde hård og knoldet afføring op.

 

Fødevarestyrelsen anbefaler desuden at man ikke maler eller knuser sine hørfrø, da de indeholder tungmetallet cadmium samt cyanogene glykosider (blåsyre), der begge er giftige. Man skal dog spise forholdsvist mange knuste hørfrø for at de udgør en sundhedsfare, men man bør nok afholde sig fra at gøre det til en daglig vane. I små mængder udgør knuste hørfrø ingen sundhedsrisiko, og der sker altså ikke noget ved, at du tygger få af dem, når du spiser dem på morgenmaden eller i bagværk.De bedste hilsner – og rigtig god bedring

 

Klaus

 

 

Fakta om forstoppelse:

Forstoppelse (obstipation) er hård og knoldet afføring, der ophobes og “pakkes” i tarmen. Forstoppelse gør afføringen smertefuld og svær at komme af med. Der kan gå flere dage mellem toiletbesøg, hvilket forværrer problemet. Et øget pres på ringmusklen, når afføringen skal ud, kan forårsage anale rifter og hæmorrider. Undgå derfor at presse hårdt, men tag dig god tid, når du skal på toilettet. Sid eventuelt med benene hævet på en skammel. Det letter presset på ringmusklen.

 

 

Læs artiklerne om forstoppelse og forstoppelse i forbindelse med graviditet.

 

Klinisk diætist Klaus Frobenius besvarer spørgsmål om sundhed

Få også svar på dit spørgsmål om sundhed.