3 tips til en sund og balanceret kost

Frugt og grønt

Dette indhold er sponsoreret

At en sund og balanceret kost gør underværker for både dit fysiske og mentale helbred er ingen hemmelighed. De fleste har nok også hørt om kostpyramiden, men kan måske ikke huske præcis hvad den går ud på. Det er dog værd at læse op på, da kostpyramiden er et vigtigt og nyttigt værktøj på vejen til en sund kost, og giver et overblik over hvordan du kan spise sundere i din dagligdag. I denne artikel får du 3 tips til hvordan du kan få en balanceret kost og leve et sundere liv.

Husk proteinerne

Som en del af en varieret kost er det vigtigt at spise fra alle ender af kostpyramiden, og selvom de ligger i toppen af pyramiden, så er proteiner en rigtig vigtig del af en sund kost. Proteiner findes primært i kød, mejeriprodukter, æg og bælgfrugter som linser og bønner, og de kan ses som kroppens byggesten, der er med til at give energi og opbygge og vedligeholde dine muskler. De fleste danskere får nok protein i deres daglige kost, men specielt hvis du træner meget er det vigtigt at være opmærksom på dit protein indtag, da det kan have stor indflydelse på din træning, dine muskler og dine resultater. Derfor vælger nogle også at tage supplementer som proteinpulver eller barer før og efter træning, hvilket giver deres krop et ekstra boost. Derudover er det også vigtigt at holde øje med dit protein indtag hvis du har en plantebaseret kost og derfor ikke spiser kød. Der er heldigvis mange alternativer til kød, for eksempel tofu, kikærter, æg og bønner, og det behøver derfor ikke være svært at få opfyldt dine proteinbehov.

Spis regnbuen 

Et andet tip er at spise rigeligt med frugt og grønt, og en god måde at minde dig selv om dette på, er, at spise regnbuen. På den måde er du sikker på at få massere frugt og grønt i din kost og må fyldt op på de vitaminer, mineraler og fibre der ikke nødvendigvis findes i kød, pasta eller korn. Du kan også lave det til en regel eller en udfordring at have grøntsager i, for eksempel, tre forskellige farver på din tallerken hver dag, eller prøve at bruge en ny grøntsag i din madlavning hver uge. I sidste ende er det vigtigste dog bare, at du spiser grøntsager som en fast del af en sund kost, så du er sikker på at få den energi og de vigtige vitaminer din krop har brug for.

Vær ikke bange for kulhydrater

En sejlivet myte når det gælder kost og ernæring er, at kulhydrater er dårlige for dig og for alt i verden skal undgås. Selvfølgelig skal din kost ikke udelukkende bestå af kulhydrater som sukker og brød, men det er vigtigt at huske på, at din krop skal have energi for at kunne trives, og den energi findes i kulhydrater. I kostpyramiden danner kulhydrater, sammen med grøntsager, den nederste del, hvilket indikerer den del du skal spise mest fra, og det anbefales at kulhydrater som rugbrød, kartofler og pasta skal udgøre omkring 55% af dit daglige energiindtag. Spis gerne komplekse kulhydrater da de, udover at give livsvigtig energi til din krop og brændstof til din hjerne, også indeholder kostfibre og vitaminer der bidrager til en sund kost. Hvis du vil vide mere om kostpyramiden og vejen til at leve sundt kan du også besøge kondition.dk og finde artikler og guides til din træning og kost.