PCO kost – Sådan spiser du bedst hvis du har Polycystisk Ovariesyndrom PCOS

PCO kost

Polycystisk Ovariesyndrom er en hormonel forstyrrelse der rammer ca. 5 – 10% af alle kvinder og som gør at man har mange ægblærer i æggestokkene og for højt niveau af det mandlige kønshormon testosteron. Det giver en række uheldige symptomer. Med den rette kost kan ikke helbrede PCOS eller PCO, men man kan lindre symptomerne.

I denne artikel ser vi først lidt nærmere på hvad PCO eller PCOS er for en størrelse. Derefter dykker vi mere ned i den optimale PCO kost og kostråd for at afhjælpe symptomerne.

Hvad er PCO eller PCOS?

PCO er en forkortelse for polycycstiske ovarier. Det er en tilstand der rammer ca. 20% af alle kvinder, hvor der udvikles mange ægblærer på æggestokkene. Mange kvinder med PCO ved ikke engang at de har det, så det er normalt ikke noget der generer mærkbart. Hvis PCO udvikler sig til PCOS er det dog mere vigtigt med medicinsk behandling.

PCOS er en diagnose der stilles på baggrund af symptomer som uregelmæssige eller helt manglende menstruationer. Derudover kan det høje niveau af testosteron medføre eksempelvis uren hud og uønsket hårvækst. Symptomerne kan variere, men udover de allerede nævnte oplever nogle også træthed, hovedpine, hedeture, søvnproblemer og en stærk trang til sukker.

Hvis du mistænker at du har PCOS skal du undersøges af læge, så der kan sættes medicinsk behandling i gang. Derudover kan du med fordel regulere din kost, så det mindsker symptomerne.

PCO kost og Klinisk Insulin Sænkende Kost (KISS kost)

Mange af symptomerne som forbindes med PCOS skyldes at tilstanden kan føre til at man har mindre følsomhed overfor insulin. Musklernes evne til at optage sukker svækkes og derfor forsøger kroppen af kompensere ved at danne mere insulin. Derfor anbefaler speciallæge i gynækologi og obstetrik Bjarne Stigsby i bogen Spis dig gravid en særlig kost som er velegnet til kvinder med PCOS.

Denne særlige kost kaldes KISS kost, hvilket er en forkortelse for Klinisk Insulin Sænkende Kost. Kostens formål er at sænke insulinniveauet og det er denne kost de fleste opfatter som PCO kost.

Sådan spiser du insulinsænkende PCO kost

Der findes en række principper, som du skal holde dig til i din PCO kost. Her er de vigtiste dele i en insulinsænkende kost:

  • Hold dig fra sukkerprodukter
  • Spis få såkaldte hurtige kulhydrater som ris, hvede, havregryn, pasta og franskbrød
  • Spis mere frugt, grønt og fuldkort – Langsomme kulhydrater
  • Spis fisk
  • Spis varieret kost
  • Spis mere fedt
  • Drik vand

Kilde: Netdokter.dk. Følg disse gode kostråd for at sænke insulin og dermed afdæmpe symptomerne på PCO og PCOS. Magne oplever gode resultater ved at omlægge sin kost til mere PCO kost. Det skal dog afslutningsvis nævnes her, at der ikke forelægger konkrete beviser på at kosten reelt har en betydning.

Sundt-Helbred

Skal se-nyheder