Dette indhold er sponsoreret
Du har sikkert set det i dit lokale træningscenter. Et eller andet muskelbundt sænker kablet til nederste indstilling, monterer en stang, smider adskillige kilo på og giver sig i kast med et sæt biceps curls. Men i stedet for at holde den sædvanlige pause efter cirka otte gentagelser tager han blot et par kilo af og kaster sig direkte ud i endnu et sæt, og sådan bliver han ved, indtil musklerne syrer, og han knap kan løfte fem kilo.
Det kan se en anelse komisk ud, når en stor mand står og sveder over så få kilo, men ikke desto mindre er de såkaldte drop sets en populær træningsteknik. Men hvad er op og ned i forhold til drop sets, og hvad skal man være særligt opmærksom på? Det kan du læse om i denne guide, og hvis du ønsker at blive endnu klogere på træning, så du kan hjælpe andre med at opnå deres træningsmål, kan du med fordel overveje en personlig træner uddannelse eller en uddannelse fitnessinstruktør.
Type 1: Up the stack
Den type drop set, som blev beskrevet i indledningen, kaldes også for up the stack. Denne type vil for mange mennesker være den nemmeste at udføre, hvis man ikke har en træningsmakker. Up the stack kan foruden kablet også udføres på de fleste maskiner, og du styrer selv, om du kun går et par få kilo ned efter hvert sæt, eller om springene i vægt skal være større. Det vigtigste er, at du holder en så kort pause som muligt mellem dine sæt, som ideelt set kun er den tid, det tager for dig at udskifte antallet af kilo.
Type 2: Strip sets
Strip sets minder meget om up the stack men foregår i stedet med en vægtstang. Mellem hvert sæt fjerner din træningsmakker en eller flere vægtskiver fra hver side af stangen og reducerer dermed mængden af kilo. Grunden til at strip sets som oftest udføres med en træningsmakker, er, at der kan gå for lang tid mellem dine sæt, hvis du selv skal fjerne vægtskiverne, da man netop skal undgå at få en hvilepause mellem sine sæt.
Sikkerhed først
Når det kommer til drop sets og træning generelt, er det dog vigtigt at gå forsigtigt til værks, så du ikke risikerer at overtræne. Prøv dig frem næste gang, du befinder dig i træningscentret, men overvej at starte med én muskelgruppe ad gangen og forbered dig på at være ekstra øm i musklerne dagen efter.