Hvor ofte bør du gå til tandlæge?

Adskillige undersøgelser viser, at langt de fleste borgere stopper med at gå til tandlægen, eller blot glemmer at booke tid så snart de fylder 18. Hermed er man ikke længere dækket under gratis tandlægetjek, hvorved det årlige tjek koster penge, og således bliver et bevidst og sommetider ubevidst fravalg for mange.

Vores tænder er ligesom så meget andet, et vigtigt element vi bør have for øje, for at sikre os en sund og balanceret livsstil. Får man ikke tjekket sine tænder regelmæssigt, kan der med tiden forekomme store ødelæggende skader, der udover at skabe gener, ligeledes kan forårsarge sygdom i alt fra tænder til tandkød og mundhulen generelt. Vigtigt er det derfor, at man husker at booke tid hos sin tandlæge, og sikrer, at ens tænder og mundhygiejne er i orden. Book dit tandeftersyn allerede i dag på siden her: https://ntand.dk/p/behandlinger/tandeftersyn

Book tid før end det er forsent

Der er ikke et direkte bestemt tidsinterval der fortæller hvornår man bør gå til tandlæge. Dette kan være meget individuelt fra person til person, og for nogle der generelt døjer med dårlig tandhygiejne kan flere besøg være nødvendige. For at sikre, at der ikke forekommer en pludselig og ødelæggende skade, anbefales det, at man som minimum får et årligt tandlægetjek. Dette indebærer en almindelig tandrensning samt tandeftersyn.

I tak med at vi bliver ældre og kroppen ændrer sig, følger tænderne ligeledes med. Hele tiden forandrer de sig, nye kommer til, og gamle falder fra. Vigtigt er det derfor at man er opmærksom på dette, da ikke alle tænder har tendens til at vokse sig korrekt ud. Dette kan få betydning for det endelige kosmetiske udseende, men kan ligeledes også skabe længerevarende ubehagelige gener. Oplever man derfor at noget er anderledes end normalt, bør man få foretaget et tandlægetjek hurtigst muligt. Desto før en skade eller gene opdages, desto større chance er der for at det ikke skaber ødelæggende følger.

Sådan forebygger du aktiv sygdom

I 2015 kom der nye retningslinjer fra sundhedsstyrelsen der betød, at patienter skulle deles op i tre forskellige risikogrupper. Dette er en måde hvorpå man nemt kan skabe overblik over god ens mundhygiejne er, og om der er risiko for infektion eller anden aktiv sygdom. Grønne patienter defineres ved at have lav risiko, og indkaldes derfor blot til tandeftersyn med 12-24 måneders interval. Befinder man sig i den gule risikogruppe har man allerede påbegyndende sygdom i tænder eller tandkød, hvor røde patienter har udviklet aktiv sygdom og skal forebygge og behandle så sygdommen ikke forværres.

Hvis man ikke ønsker at havne i hverken den gule eller røde risikogruppe, kan det være fordelagtigt at være særligt opmærksom på sin mundhygiejne. Mange ting kan man gøre selv for at forhindre sygdom i at opstå, og skulle tilfældet være ude, kan en hurtig indgriben, spare dig for en dyr tandlægeregning. Grundlæggende gør det sig gældende at man bør børste sine tænder morgen og aften, samt bruge tandtråd ugentligt. Dette er med til at forhindre tandsten, og at emaljen ødelægges at syreholdige kemikalier. Alle fødevarer vi indtager kan skabe misfarvninger eller ødelæggende effekter på tændernes overflade, hvorved tandbørstning er essentielt for rense tænderne fri for dette.

3 ting der indikerer tid til tandeftersyn

Har du ikke besøgt din tandlæge i flere år, er dette en klar indikation på, at du snart bør gribe til handling og få booket tid. Oplever du pludselig smerte eller gene i tænder i form af tydelige isninger, ømme tænder eller blødende tandkød, kan dette alle være tegn på, at en aktiv sygdom er ved at bygge sig om. En tredje ting der yderligere indikerer at du formentlig bør få foretaget et tandlægeeftersyn, er hvis, dine tænder ikke vokser ordentligt eller slet ikke kommer frem.