Sådan spotter du hudkræft

No Cancer

Ca 19.000 danskere rammes hvert år af hudkræft, og dermed er det en af de hyppigste kræftformer i dag. Hudkræft er samtidig en lidelse hvor et stigende antal personer rammes. Selvom hudkræft i langt de fleste tilfælde er ufarligt, er det stadig vigtigt at være opmærksom på symptomerne

Sådan spotter du hudkræft

Hudkræft kan have mange forskellige former, og derfor er det generelt vigtigt at du er opmærksom på ændringer eller abnormiteter i din hud, det kan især være: 

  • Rød og skællende hud
  • Knude der glinser, skæller og / eller vokser
  • Små forandrede hudområder der evt. bløder eller væsker let
  • Pigmentforandringer
  • Sår der ikke vil hele, og evt. vokser

Det kan være svært at spotte hudkræft, og ofte kan du have symptomer der ligner hudkræft men ikke er det. Derfor går mange også ført til læge efter at have haft symptomer i måneds- eller sågar årevis. Det er vigtigt at du opsøger læge allerede ved første mistanke. 

To typer af hudkræft

Der findes to typer af hudkræft, Basalcellekræft og pladecellekræft, begge typer hudkræft kan dog behandles med høj succesrate.
Begge former for hudkræft relaterer sig næsten altid til UV-stråling, og forekommer hyppigere fortrinsvist hos ældre personer.

Har du været udsat for meget UV bestråling er det dog vigtigt at være opmærksom på at hudkræft også kan forekomme i en tidligere alder, allerede i 20-30-års-alderen. Hvilket desværre ses oftere og oftere.

Modermærkekræft hører egentlig også under kategorien af hudkræft, men adskiller sig dog alligevel ved i nogle tilfælde at være genetisk betinget, samt hyppigere at sprede sig til lymfevæv m.m. hvor basalcellekræft og pladecellekræft kun sjældent spreder sig.

Basalcellekræft vokser langsomt, hvorimod pladecellekræft kan være en smule mere aggressiv og hurtigvoksende. 

Forebyg hudkræft

Ofte kan det være svært at vide hvorfor kræft rammer, men lige netop med hudkræft har vi en ret stor viden, og det er muligt at forebygge.

Forebyggelsen handler især om at undgå solen, eller beskytte sig med solfaktor, undgå solskoldninger og gå ikke i solarie.

Ligeledes er det et forebyggende tiltag at gå til læge og få undersøgt evt. sår der ikke vil hele, samt generelt at være opmærksom på hudens tilstand, så du hurtigt bliver opmærksom på evt. forandringer.

Jo lysere din hud er, jo højere er risikoen for hudkræft også, ligesom du også vil være ekstra sårbar hvis du er i en form for immunhæmmende behandling.