Derfor er det sundt med frisk luft

Dreng får frisk luft i skoven.

Vi mennesker er afhængige af ilt for at kunne overleve, og selvom der (gudskelov) overalt omkring os, så er der faktisk forskel på den luft, som vi indånder. 

Hvis du har været indendørs længe og befundet dig i det samme lokale, kender du måske følelsen af, at luften bliver indelukket. Du bliver tung i hovedet, træt og måske endda lidt svimmel.

Medmindre vinduer og døre er på vid gab, skyldes den indelukkede følelse i de fleste tilfælde, at luften ikke længere er ligeså frisk som tidligere.

Udendørs indeholder luften normalt i omegnen af 21% oxygen, som i daglig tale kaldes for ilt. Der kan dog være forskel på iltmængden, da der fx kan være luftforurening. Ligeledes kan højden, som du befinder dig i, have indflydelse på mængden af ilt i luften. Højt oppe i bjergene er der mindre ilt end nærmere havoverfladen. 

Frisk luft er godt for dine lunger

Hvis du for alvor skal forkæle dine lunger, skal du sørge for at komme ud, meget gerne i naturen væk fra bilos og anden luftforurening, i omkring en time dagligt – gerne mere, hvis du har tid og lyst. 

Frisk luft giver glade og sunde lunger, og så har vira og andet skidt faktisk sværere ved at overleve i udendørs end i et lukket indeklima. Risikoen for at blive syg er derfor større, hvis du tilbringer det meste af din tid indenfor. 

Sørg for at komme ud

Når du mærker en tunghed i hovedet, bør du overveje at komme udenfor og indånde en masse frisk luft. Har du svært ved at finde motivation til at komme ud i din dagligdag, kan du overveje at få din en hobby eller finde en aktivitet, som gør det sjovt at være ude. Det kan fx være sport, vandreture eller måske du skal investere i en fiskestang og et par gode waders, så du kan tage på fisketur.

Frisk luft hjælper på humøret

Selvom vi alle bor i huse i dag, startede menneskets historie i naturen, hvor vi måtte søge ly under et træ og gå på jagt for at få mad, og ikke tilbragte dag ud og dag ind i det samme indelukkede indeklima.

Menneskekroppen er derfor ikke nødvendigvis skabt til at tilbringe så mange timer indenfor, og derfor vil de fleste opleve en belønning i form af bedre humør og helbred, når de indånder frisk luft. 

Det er altså ikke kun dine lunger, som vil takke dig for et hiv frisk luft i ny og næ – dit humør vil også blive markant bedre, hvis du husker at komme ud i naturen og tage en dyb indånding.