Husk vitaminpillerne når du rykker indenfor til efteråret

For at kroppen fungerer mest optimalt, skal den bruge vitaminer og mineraler. Det kan være svært for mange at få dækket det præcise behov ind igennem hverdagens kost og det kan derfor være en god idé at supplere med vitaminpiller og mineraler fra apotekeren.

Suppler din daglige kost med vitaminpiller og mineraler

Det kan godt lade sig gøre at spise så varieret og korrekt at du får alle de nødvendige vitaminer og mineraler hver dag, men det er de færreste der formår at få det realiseret. Det er heldigvis ikke sådan at vi nødvendigvis bare skal acceptere at vi er mere sløje end hvad godt er, hvis vi ikke får den rette mængde af det hele, for ved at supplere den daglige kost med mineraler og vitaminpiller, kan det hele lade sig gøre alligevel.

Kroppen har brug for mange vitaminer men de fleste af os har ikke hørt om så mange forskellige andet end de gængse C-vitaminer som ret sikkert er kendt for os, fordi det bliver brugt en del i markedsføring af diverse fødevarer. Men faktisk er der 13 slags vitaminer som vi bør indtage hver dag og de alle sammen har forskellige ting de gør godt for.

A-, B- og C-vitaminernes formål

A-vitaminer er godt for vores syn og for vores hud og mange tror at man kun kan få den rette mængde ved at spise animalske produkter som fisk, lever og æg mm., men faktisk kan du også få den korrekte kvote A-vitamin når du spiser grøntsager som spinat og grønkål eller frugter som meloner. Du behøver altså ikke at tvinge leveren indenbords hvis du ikke bryder dig om det.

B-vitamin kommer i flere udgaver. Dem vi har brug for i det daglige, er B6 og B12. B6 er forholdsvis let at få i det daglige fordi det f.eks. findes i kylling, fuldkornsprodukter, mælk og lignende som vi som danskere indtager meget af. B12 er lidt mere vanskeligt at få nok af igennem kosten hvis man er vegetar, da det findes i kød eller mælkeprodukter, fisk eller skaldyr. B12 er meget vigtig for kroppens celler og organer og derfor tager mange netop tilskud af B12 for at være sikre på at få nok.

C-vitaminer kender de fleste til. Det er en antioxidant og mange tror at C-vitaminer kommer bedst fra citrusfrugter. Der er selvfølgelig C-vitamin i f.eks. appelsiner, men faktisk så er der flere C-vitaminer at hente i en rød peberfrugt eller noget grønkål.

D-vitamin optages ikke kun gennem kost

D-vitamin er vigtig for kroppens knogler og muskler. Her skal der bruges kalk men for at kroppen kan optage kalk, skal kroppen også bruge D-vitamin. Der findes D-vitamin i kost, men den nemmeste måde at få nok, foruden at få D-vitamin som kosttilskud er ved at komme ud i solen. Den type mad man finder D-vitamin i er fede fisk, hvilket ikke er godt at spise i store mængder som det kræves for at få nok af denne vitamin.

E-vitamin har lidt samme effekt som C-vitamin der er en antioxidant. Immunforsvaret styrkes og desuden bliver kolesterol iltet. E-vitamin kan du få ved at spise mange nødder og mandler samt fuldkornsprodukter.

Når dine sår ikke vil hele kan du mangle K-vitamin

K-vitamin er at finde i gode mængder i bladgrønsager der har en dybgrøn farve. Det kan være spinat og salater men også kåltyper som er grønne og røde er rigtig gode. Er du god til at bruge urter som persille og lignende får du også K-vitaminer herigennem. Har du problemer med at hele dine sår, så kan du mangle K-vitamin.

De sidste 6 vitaminer er biotin, folat, niacin, pantothensyre, riboflavin og thiamin. Alle disse er vigtige at få rette mængder af, så hvis du ikke kan se hvordan du kan sikre dine vitaminer igennem kosten, kan du med stor sandsynlighed for glæde af vitaminpiller og mineraler som supplement.