6 gode råd hvis du har ondt i ryggen

Ondt i ryggen

Mange mennesker døjer med ondt i ryggen og i takt med flere arbejder hjemme i disse tider, så har fysioterapeuter og kiropraktorer fået ekstra travlt. Dette skyldes naturligvis at vi ofte ikke har de optimale arbejdsforhold i hjemmet og ryggen derfor kommer under øget stress. Heldigvis kan rygsmerter både forebygges og behandles. I denne artikel får du en række gode råd, hvis du oplever smerter i ryggen.

1 – Hold dig i gang

Når det kommer til at have ondt i ryggen, er en af de vigtigste ting, at du sørger for at holde dig i gang. Mange vil i mødet med rygsmerter vælge at holde sig i ro, og for eksempel ligge i sengen. Dette er forståeligt, men det er ikke en god taktik.

Ryggen har nemlig bedst af at kroppen holdes i bevægelse. At ligge på sengen har sjældent en god virkning og kan i værste fald forværre dine rygsmerter. Sørg derfor at holde dig i bevægelse ved for eksempel at gå en tur. Er det helt slemt bør du dog søge hjælp.

2 – Få hjælp

Langt de fleste rygsmerter er ikke decideret farlige, men de kan være en enorm byrde i hverdagen. Derfor er det fuldt ud legitimt at søge hjælp hvis du har ondt i ryggen. Du skal altså ikke være bange for om det er ”nødvendigt” – gør din ryg så ondt at det påvirker din hverdag er det godt at søge hjælp.

Hjælpen kan komme mange steder fra. Et naturligt sted for mange vil være hos deres egen læge. Et andet sted at gå hen kan være til en kiropraktor. Kiropraktorer er uddannet i kroppens bevægeapparat, og kan både diagnosticere problemer og hjælpe med at behandle dem. Altså behøver du ikke en diagnose for at få hjælp hos kiropraktoren hvis du har ondt i ryggen.

3 – Vær opmærksom på dine smerter 

En ting der kan hjælpe dig og kiropraktoren i gang hvis du har ondt i ryggen, og generelt hjælpe dig igennem enhver omgang rygsmerter, er hvis du er opmærksom på detaljerne af dine smerter. Hvornår begyndte de? Hvor sidder de helt præcis? Har du måske flyttet sig? Sådanne spørgsmål er virkeligt gode at stille dig selv.

Disse vil være guld værd både for kiropraktorer og læger i forhold til at stille den rette diagnose. De vil desuden hjælpe dig til at have mere overblik over hvordan det går. Smerter er altid slemme, men det kan give et godt, psykisk boost midt i dem, hvis du fornemmer, at det går i den rigtige retning.

4 – Lav forskellige øvelser

Udover at holde dig i gang og eventuelt modtage behandling af en professionel, er der også en række forskellige øvelser der kan hjælpe dig, his du har ondt i ryggen. Hvilke øvelser der virker har meget at gøre med hvor du har ondt, og hvordan det gør ondt. 

Dette område er også et område en kiropraktor kan hjælpe med, men ellers findes der gode instruktioner på nettet. Sørg dog for at søge specifikt efter øvelser der hjælper på lige præcis dine smerter. Øvelser til lænden er for eksempel meget forskellige fra øvelser til nakken.

5 – Sunde fedtsyrer

At have ondt i ryggen er en kompleks ting end som så. Kroppen er en helhed og at have ondt i for eksempel ryggen kan sjældent bare løses ved at se på ryggen. Ofte vil du kunne drage stor fordel ved også at overveje ting der ikke umiddelbart virker til at have indflydelse, herunder din kost.

En sund kost er altid vigtig for et godt helbred, og kosten kan altså også hjælpe dig hvis du har indt i ryggen. Særligt de gode fedtsyrer er virkelig vigtige da dæmper og er gode for nerverne i for eksempel ryggen. Gode fedtsyrer findes i ting som fisk, olivenolie, nødder og en masse andet. Så sørg for at spise godt af dette, eller tag eventuelt et tilskud af for eksempel fiskeolier.

6 – Sundt sind, sund krop

Et andet sted i kroppen du med fordel kan fokusere på for at slippe for at have ondt i ryggen, er dit sind. Et sundt sind er essentielt for en sund krop og dette gælder også rygsmerter, der ofte enten kan skyldes eller forværres af ting som stress og lignende.Det er derfor vigtigt at du passer på dit sund og din mentale sundhed. Der er utallige måder at gøre dette på. En rigtig god og enkelt måde kan være at lave forskellige afslapnings- og meditationsøvelser. Disse kan hjælpe med at gøre dig mindre stresset i hverdagen, og dermed have mindre ondt i ryggen.