Alkoholisme: Sådan opdager du det

Ølglas

Alkoholisme er en sygdom, der rammer rigtig mange danskere hvert år. Det kan medføre sundhedsskader, der både kan påvirke alkoholikerens fysiske og psykiske helbred. Det går ofte også ud over livskvaliteten og relationer til familie og venner.

De fleste mennesker ved nogenlunde hvad alkoholisme er, men de færreste kender til omfanget af sygdommen. Hvis du er interesseret i at vide mere og tænker: hvad er alkoholisme egentlig? Så kan du læse meget mere om det her.

5 tegn på alkoholisme

Hvis du er i tvivl om du eller en af dine nærmeste lider af alkoholisme, så er det relevant for dig at læse videre. Her kan du finde fem tegn på alkoholisme, der kan hjælpe dig med at blive klogere på sygdommen.

1.  Stærk trang til alkohol. Føler du en stærk trang til at indtage alkohol, og har du svært ved at lade være med at drikke? Hvis din trang til alkohol trumfer fornuften, og du føler dig magtesløs i kampen mod den, så er det et tegn på, at du kunne være alkoholiker.

2.  Mangel på kontrol over din alkoholindtagelse. Får du ofte drukket for meget, og har du generelt svært ved at stoppe med at drikke, når du har drukket en smule? Det kan være et tegn på alkoholisme.

3.  Abstinenser. Hvis du får abstinenssymptomer som f.eks. uro i kroppen, sved, hjertebanken osv., kan det være tegn på, at du har været alkoholiker i flere år.

4.  Skjuler når du drikker og drikker alene. Hvis du har tendens til at drikke alene og skjuler dit drikkeri overfor andre, er det et klassisk tegn på alkoholisme.  

5.  Alkoholen dominerer. Hvis du lider af alkoholisme, så vil alkoholen ofte komme til at dominere i dit liv. Det kan skabe problemer derhjemme og på arbejdet.

Hvordan får du hjælp?

Det kan være svært at indse, at man lider af alkoholisme og måske endnu sværere at indrømme, at man har brug for hjælp. Det kan føles flovt, at man ikke har kontrollen over sit alkoholforbrug. Men det bedste, du kan gøre for dig selv, er at søge hjælp.

Det kan være trygt at starte med at fortælle det til en god ven eller et nært familiemedlem. Her kan du måske finde den støtte, du skal bruge for at søge alkoholbehandling. Det er nemlig de færreste, der formår at stoppe overforbruget helt selv – du bør derfor søge hjælp fra professionelle.