COVID-19 giver travlhed hos psykologer

COVID-19 raser og har gjort det i et års tid nu. Det er en sygdom man skal have respekt for – især hvis man er ældre og sårbar.

Men de mange restriktioner for at begrænse COVID-19 har også en bagside og det mærker man hos landets psykologer.

Hos Den Krøllede Hjerne, der har klinik på Frederiksberg og i Lyngby, har der været en stærkt stigende tilgang af klienter i de sidste 12 måneder, hvor corona har haft en væsentlig negativ indvirkning på deres liv. Og det er først og fremmest unge kvinder, der rammes af corona-relaterede mentale udfordringer.

Mange oplever forskellige angstformer som helbredsangst, dødsangst eller en general angst. Nogle får en depression og så er der også de, der rammes af stress. Stress opstår på grund af usikkerhed, bekymringer om andre og også om man kan beholde sit job og andre livsbetingelser.

Og er man stresset kan det nemt føre til andre psykiske udfordringer.

Endelig kan ensomhed og det at føle sig spærret inde og en hæmsko i psykisk sammenhæng og fører let til forskellige angstformer.

Hvad kan der gøres ved det?

Man bør altid kontakte en psykolog, hvis man føler, at der er et behov for at tale med nogen om sit mentale helbred. Det er oftest lettere at få en tid hos en privat praktiserende psykolog end en offentlig.

En psykolog vil spørge ind til din situation og starte med at få kortlagt hvilke udfordringer du står med. Derefter vil man starte i et forløb, hvor terapi og samtaler som oftest er de hjælpemidler, der skal til, for at man kan komme videre.

I mange tilfælde får man også små opgaver, man selv skal løse og gennemføre, for at vise, at man er på rette vej og for at bevise over for en selv, at man godt kan.

Det positive er, at mange hurtigt får det meget bedre, hvis de får den rette hjælp og at alle kan hjælpes.